Descopera 5 teorii faimoase care s-au dovedit a fi false sau inca stau in picioare.

Oamenii invatati din vremuri demult apuse sau mai apropiate de noi, au lansat numeroase teorii spectaculoase care s-au dovedit, in multe cazuri, perfect adevarate. Alteori nu...

  • Un vis al omenirii inca de la inceputul de secol 20, atunci cand s-au facut si primele experimente, a fost fuziunea nucleara, capabila sa ofere cantitati uriase de energie. Omul a vrut sa reproduca practic ce se intampla in stele, acolo unde atomii fuzioneaza la temperaturi uriase. Problema era tocmai temperatura: pentru a o obtine era necesara prea multa energie iar cea rezultata nu se traducea intr-un randament bun. O intrebare a ajuns sa framante fizicienii si chimistii vremii: oare este posibila fuziunea la temperatura camerei, numita si "la rece"? Raspunsul este da, dar cu conditia existentei unui accelerator de particule, iar costurile sunt iarasi uriase. Nu se merita asemenea constructii si eforturi pentru energia rezultata. Dar fara temperaturi ridicate si acceleratoare?

Ei bine, in 1989, Martin Fleischmann si Stanley Pons dadeau lumea peste cap, afirmand ca au realizat fuziunea la rece trecand curent electric printr-o bara de paladiu introdusa in apa de mare. Se obtinea astfel energie electrica perfect curata, abundenta si ieftina in conditii nu tocmai pretentioase. Interesanta a fost insa evolutia de dupa acest mare "evrika", nimeni nereusind sa reproduca acel experiment. Cercetatori de marca au studiat hartiile celor doi, cazand de acord ca totul este doar o facatura. Prestigioasa publicatie Time avea pe coperta: "Fusion or Illusion?". S-a dovedit a fi illusion, din pacate... Dar in ritmul actual al descoperirilor, nu trebuie sa ne surprinda daca vom avea si fuziune la rece, la un moment dat.

Teoria este momentan iluzorie.
  • Multi spun ca universul a luat nastere prin Big Bang si de atunci, el se afla intr-o continua expansiune. Einstein a impartasit insa o alta teorie, cea a universului static. Marele savant a sustinut ca universul a fost dintotdeauna la fel de mare si asa va ramane mereu, respectand o constanta cosmica.

Edwin Hubble a studiat corpurile indepartate si a observat ca ele isi schimba culoarea in functie de distanta, virand spre rosu atunci cand se indeparteaza de Pamant. Universul lui Hubble parea intr-o continua expansiune, suntand astfel si condensarea care ar fi condus la o imensa gaura neagra, in cazul admiterii teoriei mai vechi. Pana si Albert a acceptat studiile lui Edwin, dar asta nu inseamna ca, peste ani, un om stralucit nu va putea sa-i contrazica pe toti.
Teoria pare putin probabila, dar sta inca in picioare.

Citeste si: Top 10: Mistere ale universului

Click aici pentru restul teoriilor faimoase.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.