Nu peste mult timp, oamenii ar putea renunta la sacrificarea animalelor, continuand insa sa consume delicioase fripturi sau gratare din carne de pui, porc sau vita. O echipa de cercetatori americani si olandezi a anuntat ca a reusit sa obtina in laborator carne din celule musculare.
Oamenii de stiinta de la Universitatea Maryland, SUA, au anuntat o premiera in domeniul ingineriei genetice. "Am reusit sa obtinem primele mostre de carne in eprubeta, pornind de la niste celule musculare care au fost apoi "crescute". Am "antrenat" celulele astfel incat sa imite aproape perfect tesutul animalului viu. Acest tesut a fost intins si relaxat artificial, asemenea miscarii pe care o face muschiul unui animal viu. Am reusit chiar sa obtinem straturi suprapuse ale acestui tesut, ceea ce ii da de fapt carnii gustul specific fiecarui animal", explica Jason Matheny intr-un interviu acordat cotidianului "Bild".
La aceste experimente au participat si specialisti ai NASA, care au reusit sa izoleze celule musculare din carnea de vita, pasare sau peste si au clonat mii de alte celule in jurul celor originale. O a doua modalitate de "crestere" a carnii in laborator este cultivarea celulelor musculare in jurul unor mici bile formate dintr-o substanta speciala, arata revista "Tissue Engineering".
Dupa "recolta" se pot obtine, de exemplu, batoane din carne de pui. Expertii in nutritie sustin ca "pseudo-carnea", cum a fost botezata, ar putea fi mai sanatoasa decat produsul natural. "in laborator se poate reduce continutul de colesterol, iar cel de vitamine si minerale poate fi optimizat.
Se pot elimina de asemenea grasimile nesanatoase, cum este Omega-3, nociva pentru inima. in plus, aceasta carne nu va fi afectata de boli precum "vaca nebuna" sau salmonella. Nu va mai fi nevoie nici de medicamentele care li se dau astazi animalelor si care afecteaza calitatea carnii. Iar din punct de vedere etic, sacrificarea animalelor pentru hrana va deveni inutila", explica Sven-David Nothmann, medic nutritionist.
Despre autor:
Sursa: Libertatea
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Analiză Clean Recycle: numărul deșeurilor de ambalaje, în creștere de sărbători
Sursa: green.start-up.ro
-
🎦 Smart Products, afacerea care caută mereu cele mai noi tehnologii în lume
Sursa: start-up.ro
-
Săptămâna filierelor de producători locali în Auchan: ce găsim la raft...
Sursa: retail.ro
-
Am obosit s-o iau mereu de la început
Sursa: kudika.ro
-
Ce spun nutriționiștii despre legumele și fructele cu pesticide: E mai rău...
Sursa: garbo.ro
-
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Sursa: futurebanking.ro
-
Mașina fostului campion de Formula 1 Ayrton Senna, scoasă la vânzare. Cât...
Sursa: wall-street.ro