Un studiu intern al Departamentului american al Justitiei privind platformele de socializare arata ca Facebook este mai cooperanta cu politia decat Twitter, care are ca politica sa ceara sistematic mandat, relateaza AFP.
Acest studiu, comunicat la cererea organizatiei Electronic Frontier Foundation, vizeaza sa le explice politistilor si procurorilor cum pot utiliza platformele de socializare in anchetele lor: printre alte, ei pot sa le sondeze pentru a "stabili motivatiile si relatiile personale" sau pot "confirma sau respinge alibiuri", scrie NewsIn.

Trecand in revista principalele patru site-uri folosite in Statele Unite (Facebook, MySpace, Twitter si LinkedIn), raportul arata ca Facebook este "adesea cooperant" atunci cand este vorba de situatii de urgenta.

In schimb anchetatorii care au nevoie de informatii de la Twitter se lovesc de mai multe obstacole: site-ul nu furnizeaza numele de telefon al utilizatorilor, "nu pastreaza date fara o procedura judiciara" si are "ca politica explicita sa nu comunice date decat in reactie la o procedura judiciara", se ain document.

Contactat de AFP, Andrew Noyes, un purtator de cuvant al Facebook, a spus ca societatea coopereaza cu fortele de ordine "in limitele legii si cand acest lucru se justifica pentru securitatea utilizatorilor Facebook".

Reteaua sociala respecta un "echilibru intre nevoile de informare ale fortelor de ordine si dreptul la viata privata al utilizatorilor", a dat el asigurari. "In cazuri rare, politica noastra si legea permit comunicarea de urgenta", a adaugat purtatorul de cuvant, evocand cazul "ipotetic" al rapirii unui copil.

Documentul abordeaza si operatiunile pe care le pot face anchetatorii pentru a "comunica cu suspecti", pentru a "obtine acces la informatii care nu sunt publice" sau pentru a "stabili retele de relatii". Studiul ridica, insa, o serie de semne de intrebare in legatura cu aceste practici.
Fiscul american pare sa apeleze la o exploatare mai limitata a retelelor sociale: Electronic Frontier Foundation a salutat faptul ca Fiscul "le interzice clar angajatilor sa utilizeze conturi false pentru a obtine informatii".Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.