Un soldat britanic, ce a orbit in urma exploziei unei grenade in Irak, si-a imbunatatit considerabil viata, cu ajutorul unei tehnologii ce-i permite sa "vada" cu limba.
Caporalul Craig Lundberg, in varsta de 24 de ani, din Walton, Liverpool, si-a pierdut vederea in timp ce-si servea tara pe campul de lupta din Bascra, in 2007. Potrivit DailyMail, soldatul poate identifica astazi umbre, poate merge neajutat si chiar poate citi, gratie unui device revolutionar.

Tanarul este printre primele persoane din lume care testeaza tehnologia BrainPort, care combina o camera montata pe ochelari si o coarda vocala plasata sub limba. Craig Lundberg este fan infocat Liverpool si joaca fotbal pentru orbi in Anglia, desi i-a fost prescris sa-si cumpere un caine-insotitor pentru orbi sau un baston.

Recent el a fost ales de catre Ministerul Apararii drept prima persoana care va beneficia de device-ul BrainPort, despre acre se crede ca poate revolutiona tratamentul persoanelor nevazatoare. BrainPort transforma imaginile intr-o serie de impulsuri el;ectrice care sunt trimise catre limba. Diferitele niveluri ale semnalelor pot fi citite sau interpretate astfel incat, utilizatorul sistemului poate vizualiza mental mediul inconjurator in care se afla si poate "naviga" in jurul obiectelor.

Craig Lundberg marturiseste ca utilizarea acestui aparat "este similara cu suptul bomboanelor. Camera trimite semnale catre "acadeaua" fizata sub limba, si astfel poti determina ce inseamna, fiidca se materializeaza in forme. Astfel, lucrurile apar colorate in alb-negru si poti primi o imagine bi-dimensionala pe limba" . "Desi este doar un prototip, potentialul sau de a schimba vieti este masiv pentru oamenii care nu mai pot vedea", a mai adaugat acesta.

Cei care utilizeaza device-ul nu pot vorbi in timp ce folosesc BrainPort, de aceea designerii spera ca vor reusi sa creeze un prototip mai mic, care va fi fixat permanent in gura, in spatele dintilor sau in cerul gurii, pentru a faciliza utilizarea sa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.