Elvetienii au votat duminica prin referendum asupra stabilirii in fiecare dintre cele 26 de cantoane a unor avocati care sa se ocupe in instanta de apararea animalelor maltratate, relateaza AFP.
Votul a fost initiat de Protectia animalelor din Elvetia, care vrea consolidarea aplicarii legislatiei, deja una dintre cele mai protective din lume pentru animale, potrivit NewsIn.

Un "da" ar obliga toate cantoanele sa numeasca un avocat pentru animale in cursul procedurilor penale. Aceasta functie exista deja din 1992, dar numai in cantonul Zurich.

Animalele elvetiene sunt deja, teoretic, printre cele mai protejate din lume gratie unei legislatii care spune, de exemplu, ca proprietarii de pesti rosii nu ii pot arunca vii in toaleta sau ca animalele "sociabile", ca hamsterii sau papagalii, trebuie sa aiba partener.

Insa, potrivit initiatorilor referendumului, aceasta lege nu este suficient aplicata, iar pedepsele, care merg pana la trei ani de inchisoare, sunt prea usoare.

Prezenta unui avocat nu va permite judecarea unui copil pentru ca a rupt piciorusul unui tantar, explica recent un deputat al Verzilor. El a reamintit ca legea nu vizeaza decat animalele vertebrate crescute sau exploatate de om. "De fapt, avocatii pentru animale au o functie limitata, nu pot interveni decat in cazul unei proceduri penale motivate de incalcarea legii", a precizat el.

Guvernul si partidele de dreapta s-au pronuntat impotriva referendumului, ca si agricultorii. In opinia lor, existenta unui avocat nu va ajuta la scaderea numarului cazurilor de animale prost tratate. De asemenea, se tem si de o aglomerare a tribunalelor, deja excedate.

Totusi, elvetienii au respins masiv, cu 70,5% din voturi, aceasta propunere. Astfel, rezultatul de la finalul zilei de duminica a demonstrat ca pana si poporul care ere una dintre cele mai protectoare legislatii din lume are "limitele" lui.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.