In 1943, doi generali puneau la bataie 5 dolari pentru un pariu asupra viitorului Europei. Astazi, actul pe care a fost pecetluit acordul este scos la licitatie, pretul pornind de la 12.000 de euro.
Generalul Bernard Montgomery membru al Armatei Britanice a facut un pariu in 1944 cu tovarasul sau generalul american Dwight Eisenhower asupra scenariului sfarsitului celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Eisenhower, care a supravegheat indeaproape invazia Aliatilor in Italia, era absolut convins ca va putea intra cu trupele in Berlin, aproape de Craciun (decembrie 1944), insa Montgomery nu-i dadea nicio sansa.

Asa ca au pus ramasag pe 5 dolari (aproximativ 170 de dolari astazi), martor fiind colonelul Ernest Lee, care a consemnat pariul: "Intelegere incheiata astazi 11 octombrie 1943, intre generalii Eisenhower si Montgomery. Suma: 5 dolari. Generalul E pariaza pe faptul ca razboiul cu Germania va lua sfarsit inainte de Craciunul din 1944. Ora locala".

Potrivit The Telegraph, documentul a fost tinut mai bine de 30 de ani in casa colonelului Lee, care a fost ofiterul executiv al lui Eisenhower si mana sa dreapta in timpul razboiului. Familia sa a decis sa vanda hartiuta cu pariul dupa ce sotia colonelului a murit acum 6 luni.

Pariul a fost scos ieri la vanzare in Conneticut, impreuna cu fotografia celor doi generali si se preconizeaza ca in urma vanzarii se vor obtine 20.000 de dolari (12.000 de euro).

Einsenhower a facut o nota asupra pariului in biografia sa: "Eram atat de convins ca putem lansa operatiunea Overlord, cu forta si viteza in primavara anului 1944, incat am pariat cu Montgomery pe 5 dolari ca vom termina razboiul pana la Craciunul acelui an. Totusi, am pierdut pariul."

Anglia a luptat in al II-lea Razboi mondial de partea Aliatilor alaturi de SUA, URSS, Polonia, China, Franta, Romania (23 august 1944, dupa ce a parasit fortele Axei) si impotriva Axei "Roma-Berlin-Toxyo" ai carei principali membri erau Germania nazista, Italia fascista si Japonia imperialista.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.