In cautarea de solutii impotriva incalzirii globale oamenii de stiinta au descoperit recent ca biocharul, un material folosit de indienii amazonieni pentru fertilizarea solului in trecut poate ajuta lumea moderna sa incetineasca schimbarile climatice.
Potrivit Raportului publicat de catre publicatia ACS' Environmental Science & Technology, productia in masa a acestui compus organic ar putea captura si extrage tot carbonul din sol, care astfel ar fi fost degajat in atmosfera ca si CO2, cel mai mare poluator al vremurilor noastre.

Kelli Roberts si colegii sai noteaza ca acest carbune se formeaza in absenta oxigenului, iar caldura de afara, il poate tranbsforma si poate sa elimine gaze care pot fi colectate si arse pentru a produce energie, lasand in urma carbuni bogati in carbon. Indienii din Amazonia foloseau aceeasi combinatie de carbune si materiale organice pe care le puneau in pamant pentru a fertiliza solul pe care il cultivau, fapt care i-a convins pe cercetatori ca este o potentiala arma pentru lumea moderna, scrie Eurekalert.


In cadrul Conferintei Green Week 2009 care a avut loc la Bruxelles, anul trecut, s-a stabilit ca acest carbune format din lemn, iarba si alte substante organice reprezinta o optiune reala pentru atenuarea schimbarilor climatice. Biochar: "Un castel in aer sau o optiune reala pentru atenuarea schimbarilor climatice?"

Potrivit raportului rezultat in urma conferintei, "Biochar-ul este de reziduul de carbon produs dupa ardere partiala a biomasei sau din orice sursa. Carbunele din lemn este un exemplu de biochar. In contextul atenuarii schimbarilor climatice, biochar-ul este produs de piroliza biomasei ca parte a unui proiect de bioenergie. In functie de modul in care acesta este produs si apoi folosit, biochar-ul ofera posibilitatea de a combina generarea energiei si captare a carbonului. Biochar este unul din procesele foarte putine care elimina carbonul din atmosfera. Schimbul de carbon intre plante, sol si a atmosfera depaseste suma schimburilor dintre ocean si atmosfera. Ca terenuri-creaturi vii, cu o lunga istorie a agriculturii, putem exploata acest lucru. Carbonul din atmosfera trece prin sistemul plante-sol anual, iar Biochar-ul surprinde o parte din acest carbon."


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.