Inainte sa te abtii sa mananci o prajitura cand esti la dieta sau sa te reapuci de fumat, uita-te in jurul tau. Noi studii ale Universitatii din Georgia releva faptul ca atat controlul de sine cat si lipsa lui sunt contagioase.
Studiile recente arata ca voluntarii care urmaresc sau se gandesc la cineva care este perseverent si are un control de sine fenomenal sunt mai predispusi sa capete aceste insusiri. La polul opus, persoanele care au un control de sine mai putin dezvoltat ii influenteaza negativ pe cei din jurul lor. Efectul este atat de puternic incat, doar daca vad numele cuiva cu aceste calitati (aparand pe un ecran timp de 10 secunde) isi schimba involuntar caracterul.

"Mesajul care ar trebui inteles de fiecare din acest studiu este ca influentele sociale pozitive ne pot imbunatati controlul de sine", declara autorul studiului Michelle vanDellen, adaugand ca "practicarea controlului de sine il ajuta si pe initiator si pe cei din jurul sau".

Potrivit Eurekalert, oamenii tind sa imite comportamentele celor din jurul lor, mai ales cele ca fumatul, consumul de droguri si obezitatea, care tind sa se imprastie cel mai prin prin intermediul retelelor sociale. Insa studiul demarat de catre vanDellen vrea sa arate ca aceasta preluare a bunelor exemple depaseste simpla imitare, iar oamenii, doar gandindu-se la cineva care exerseaza abstinenta prin exercitii regulate, le preiau automat. Spre exemplu, daca ai in jurul tau astfel de oameni, poti ramane mai loial telurilor fincanciare, targeturilor din cariera sau altor decizii care necesita control de sine.

Descoperirile facute de doctorul vanDellen au fost publicate la sfarsitul anului de catre publicatia Personality and Social Psychology Bulletin si sunt rezultatul a 5 studii separate realizate pe parcursul a doi ani, la Universitatea Duke din Georgia cu ajutorul doctorului Rick Hoyle.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.