Studii recente au certificat faptul ca delfinii sunt cele mai inteligente fiinte, dupa oameni, cercetatorii sugerand chiar ca ar trebui tratati drept "persoane non-umane".
Potrivit TimesOnline, nu este o noutate ca delfinii au un grad ridicat de inteligenta, dar acestia au fost totusi considerati inferiori cimpanzeilor din acest punct de vedere. Ultimele descoperiri arata insa ca cetaceele folosesc metode de comunicare similare celor umane, ca au constiinta de sine si ca se pot gandi la viitor.

Descoperirile sunt sustinute atat de studii anatomice, cat si comportamentale. In primul rand, creierul multor specii de delfini este mai mare ca al nostru, iar raportul dintre masa creierului si masa corporala este mai mare decat in cazul oricarui alt animal si secundar doar omului. In plus, creierul delfinilor prezinta aceleasi circumvolutiuni ca cel uman.

In al doilea rand, delfinii sunt animale culturale, in sensul ca pot raspandi un comportament anume in comunitatea din care fac parte. Astfel, giumbuslucurile invatate de un cetaceu aflat in captivitate au fost identificate ulterior in cadrul comunitatii in care a fost eliberat. De asemenea, noteaza Stiri de Bine, a fost demonstrat ca delfinii se pot recunoaste intr-o oglinda si isi pot examina diferite parti ale corpului, abilitate care a fost pana acum asociata doar cu oamenii si primatele mari.

Cercetatorii sustin chiar ca inteligenta de care dau dovada delfinii este atat de mare, incat este imoral ca aceste animale sa fie tinute in parcuri de distractie, sa fie omorate pentru hrana sau din greseala. Descoperirile vor fi prezentate luna viitoare la o conferinta din San Diego, California.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.