Marile companii conduse de o femeie sunt mai rentabile decat cele care au un barbat in frunte, potrivit unei anchete care a analizat performantele celor mai importante 500 de firme din Finlanda. Capitalul investit intr-o companie al carei director general este o femeie prezinta un randament de 18,5% in medie, fata de 14,2% pentru o societate condusa de un barbat. Cel mai bun randament (24,6%) este afisat de rarele companii - sapte - in care si conducerea generala si presedintia consiliului de administratie sunt asumate de o femeie.

"Numarul societatilor in care fiecare dintre posturile cheie este detinut de o femeie este redus si ridica deci o problema statistica. Credem insa ca ancheta ofera o buna apreciere a situatiei", a declarat responsabilul studiului, Olli Fabricius. in total, dintre cele 500 de companii vizate de ancheta, numai 28 sunt conduse de o femeie, iar 19 i-au incredintat unei femei presedintia consiliului de administratie.

Englezoaicele au salarii mai mari

in Marea Britanie, femeile care ocupa functii inalte in lumea afacerilor au salarii mai mari decat colegii lor de sex masculin. Un studiu la care au participat 22.000 de manageri de la 354 de companii din sectoare diferite a aratat ca femeile-sef au un salariu anual mediu de 76.041 euro, fata de 73.987 euro cat au barbatii care ocupa functii similare. Rezultatul studiului este "foarte incurajator", dar "femeile mai au de parcurs un drum lung pentru a ajunge la egalitate", a apreciat Christine Hayhurst, de la Chartered Management Institute. Acelasi studiu arata ca femeile ocupa in prezent 13% din locurile in consiliile de administratie, fata de 10% cu cinci ani in urma. in ciuda acestui progres, subliniaza Hayhurst, foarte putine companii sunt conduse de femei.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.