Consilierii locali dintr-un mic oras din Lituania, o tara cu populatie majoritar catolica, l-au "inscaunat pe Iisus Hristos rege" al localitatii lor, in speranta de a ridica moralul populatiei in aceasta perioada de criza economica.

"Inscaunarea lui Iisus Hristos ca rege al localitatii noastre inseamna a declara solemn ca El este suveranul si protectorul nostru", a declarat primarul din Salcininkai (sud-estul tarii), Zdzislav Palevic, citat de agentia de presa BNS.

"In aceasta perioada dificila pentru tara, cand criza afecteaza intreaga lume, rolul lui Hristos devine important, nu numai in viata personala a oamenilor, dar si in viata politica si culturala", potrivit actului de inscaunare, adoptat in unanimitate, informeaza AFP, conform NewsIn.

"Nu este o decizie care poate face rau. Regiunea este foarte catolica si daca acest lucru poate incuraja populatia sa respecte cele 10 porunci, de ce nu?", a explicat telefonic Leonarda Stancikiene, unul dintre cei 25 de membri ai consiliului local.

Acest oras, cu aproape 7.000 de locuitori, majoritatea de origine poloneza, se afla la 50 de kilometri sud de Vilnius, care a fost primul oras lituanian care si-a incredintat soarta in mainile lui Iisus Hristos. Intr-un act adoptat in 12 iunie, regiunea Vilnius s-a pus sub protectia lui Hristos, "pentru a evita greseli dureroase, pericole si amenintari".

Lituania, o fosta republica sovietica ce a devenit independenta in 1990, apoi a devenit membru UE in 2004, este un stat laic, dar religia catolica ramane o componenta esentiala in tara.

Dupa ce presedintele Dalia Grybauskaite a depus juramantul, episcopul Vilniusului, Audrys Backis, a rostit o alocutiune in Parlament, iar cu ocazia marilor sarbatori nationale, sunt oficiate slujbe solemne.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.