Divortul ii face mai fericiti pe majoritatea adultilor implicati, dar cele mai fericite sunt femeile, potrivit unui studiu publicat recent in SUA.

Desi stresanta si tensionata, o despartire poate insemna o schimbare pozitiva in viata unui om, iar femeile fac fata mai bine acestei schimbari decat barbatii, sustine studiul. in timp ce in majoritatea cazurilor divortul le face pe femei sa se simta usurate, eliberate si fericite, barbatii au tendinta sa se sima tristi, tradati si dezorientati, unii avand chiar ganduri sinucigase. 57% dintre barbatii si femeile care s-au despartit de comun acord in ultimii doi ani sunt mai fericiti in prezent, in timp ce la cei divortati de mai mult de doi ani procentul persoanelor fericite este de 74%.

Sondajul, la care au participat 3.515 adulti si care a lasat deoparte impactul unui divort asupra copiilor, a descoperit ca in primii doi ani 53% dintre femei si doar 46% dintre barbati s-au simtit usurati, 46% dintre femei si 37% dintre barbati s-au declarat liberi, iar 31% dintre femei si 22% dintre barbati s-au declarat fericiti.

Procentul celor care au fost tentati sa se sinucida in primii doi ani dupa divort este de 7% la barbati si 3% la femei. 61% dintre femei s-au declarat mai fericite decat in timpul casatoriei, cu zece procente mai mult decat la barbati. Procentele pentru ambele sexe au crescut insa dupa mai mult de doi ani de la divort, ajungand la 78% la femei si 69% la barbati. Rezistenta emotionala mai mare a femeilor se datoreaza probabil activitatilor noi carora li se dedica acestea in general dupa un divort. in primii doi ani dupa despartire, femeile, in numar mai mare decat barbatii, si-au creat activitati pozitive precum iesirile cu prietenii sau mersul la psiholog.

Barbatii au tendinta de a bea mai mult dupa divort, de a avea aventuri trecatoare sau de a merge la o agentie matrimoniala. Barbatii sunt mai inclinati decat femeile sa lase divortul sa-i afecteze pe plan profesional. 13% dintre ei, cu 3% mai mult decat femeile, se plang ca nu mai sunt la fel de eficienti. in general, barbatul se recasatoreste primul. La doi ani de la divort, 15% dintre barbati erau casatoriti din nou, de trei ori mai multi decat femeile.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.