Viticultorii englezi beneficiaza de pe urma incalzirii globale, productia din acest an fiind extraordinara, mai ales pentru vinurile spumante, a spus presedintele serviciului de studii viticole de la Plumpton College, Christopher Foss, citat de AFP.
"Noi profitam de o catastrofa mondiala. Ar parea oribil, dar asa este. Sudul Angliei se va bucura in urmatorii zece ani de clima actuala de pe Valea Loirei, iar in 20 de ani de cea din regiunea Bordeaux", a explicat Foss, potrivit NewsIn.

Producatorii englezi au inceput sa replanteze mii de hectare de vie, descoperind traditii vinicole uitate din vremea romanilor si a normanzilor, si au inceput deja sa profite, mai ales ca productia din 2009 se anunta a fi de excelenta calitate. Productia va depasi trei milioane sticle, in crestere cu 50% fata de media din ultimii cinci ani.

Satisfactia briatnicilor ar putea fi insa de scurta durata. Daca 2 grade C in plus ar reprezenta un avantaj pentru calitatea strugurilor, situatia ar fi cu totul alta daca temperatura aerului ar creste cu intre 6 si 8 grade pana la finalul acestui secol.

Productia de vin britanica nu va fi insa suficienta pentru a acoperi nevoile englezilor. Acestia vor continua sa ramana primii importatori mondiali de sampanie, cu 30 milioane de sticle pe an, iar doar 0,3% din vinul consumat de acestia este de origine britanica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.