Un experiment realizat de cercetatorii canadieni arata ca oamenii aud si prin piele, senzatiile tactile influentand felul in care anumite sunete sunt percepute. Rezultatele ar putea duce la imbunatatirea aparatelor auditive.
Se stie deja ca vazul ajuta persoanele care nu aud bine sa faca distinctia intre un sunet si altul dupa felul in care se modifica fizionomia vorbitorului. Un nou studiu arata insa ca si simtul tactic contribuie la intregirea senzatiilor auditive, scrie BBC.

Cercetatori de la Universitatea British Columbia din Vancouver, Canada, au aratat ca unele sunete ca “pa” sau “ta” sunt insotite de un mic suflu de aer inaudibil, spre deosebire de sunete ca “ba” sau “da”. In cadrul experimentului, ei au insotit sunetele din ultima categorie cu un mic suflu de aer aplicat pe mana sau gatul subiectului. Rezultatele au aratat ca sunetele “ba” si “da” au fost percepute ca “pa” si “ta”, gratie senzatiei tactile provocate.

Acum, insa, un aparat auditiv mai performant ar putea fi construit. “Tot ce ne trebuie este un instrument pneumatic care sa sufle aer in zona gatului in functie de informatia primita de aparatul auditiv”, a explicat conducatorul studiului, doctorul Bryan, potrivit Stiri de bine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.