Vineri 13. Scuipa-ti in san si fa trei pasi inapoi, sa nu te prinda cele trei ceasuri rele. Sau mai bine vezi de unde au pornit toate superstitiile legate de aceasta zi.
Tabu prezinta Zece lucruri pe care nu le stiai despre ziua de vineri 13

1. In calendarul gregorian, vineri 13 apare de aproximativ 3 ori pe an. Orice zi de 13 a unei luni va cadea vinerea daca luna respectiva a inceput intr-o duminica.

2. Cea mai veche marturie scrisa cu privire la superstitiile legate de vineri 13, in limba engleza, a aparut intr-o biografie din 1869 a lui Gioachino Rossini, care a si murit intr-o astfel de zi.

3. Originile superstitiilor legate de vineri 13 sunt impartite. O categorie vine dinspre numerologie, unde 12 era numarul perfect, complet (12 triburi ale lui Israel, 12 luni ale anului, 12 apostoli), iar 13 era cel care strica armonia (o legenda care isi are originile in Cina de taina spune ca daca asezi 13 oameni la o masa unul dintre ei va muri). O alta categorie de superstitii provine din semnificatia populara a zilei de vineri: Vinerea Neagra a fost asociata cu caderi ale Bursei, Iisus a fost crucificat vinerea

4. Dupa aparitia romanului lui Dan Brown, Codul lui Da Vinci, o alta teorie legata de semnificatia zilei de vineri, 13, a devenit populara: se spune ca regele Philip a ordonat arestarea in masa a Cavalerilor Templieri intr-o vineri, pe 13 octombrie 1307.

5. Un studiu efectuat de un institut de cercetare a fobiilor din Asheville, Carolina de Nord sustine ca intre 17 si 21 de milioane de persoane din SUA sunt afectate de frica de aceasta zi, si refuza sa iasa din casa sau sa plece in calatorii.

Click aici pentru restul topului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.