Trupele de comando americane actioneaza izolat si sunt private de ajutorul medical la fata locului. In sprijinul lor, culmea, inventatorul rus Nikolaj Suslov s-a hotarat sa proiecteze un cutit cu plasma capabil sa opreasca sangerarea masiva din majoritatea venelor si arterelor aproape instantaneu.
Conform specificatiilor, singurele sangerari care nu pot fi stopate sunt cele abundente din arterele principale. Lama cutitului consta intr-un cilindru cu gaz ionizat (plasma) ce are proprietatea de a taia ca un bisturiu si de a cauteriza rana. De asemenea, tesutul mort este inlaturat si astfel riscul infectiei scade. Inventia dateaza de mai bine de cinci ani, insa abia acum a ajuns pe mainile fortelor speciale din U.S. care ii testeaza eficacitatea, informeaza Wired.

Motivele pentru a dota trupele cu un asemenea cutit sunt clare: una dintre principalele cauze de deces pe campul de lupta este sangerarea masiva . Interventia prompta a medicilor in astfel de situatii a redus riscul deceselor la doar 10% (de la 25% in 1950), potrivit go4it.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.