Un tata auster, un sot autoritar, dar un iubitor de bolizi si un cunoscator foarte bun al limbii engleze, asa il descriu pe Osama ben Laden sotia si unul dintre cei 12 copii ai sai, in cartea "Growing Up Bin Laden".
Prima sotie a liderului al-Qaida, Najwa, si cel de-al patrulea fiu al acestuia, Omar, povestesc transformarea lui Osama ben Laden dintr-un adolescent pios, intr-un extremist dispus sa faca orice pentru a ataca Occidentul. relateaza NewsIn, citand AFP.

Osama ben Laden s-a casatorit cu Najwain adolescenta. Aceasta marturiseste ca inca de la 17 ani tanarul saudit avea deja convingeri ferme, potrivit cartii care va fi publicata la sfarsitul lunii in Statele Unite. La putin timp dupa Revolutia Islamica din Iran (1979), in urma careia a ajuns la putere ayatollahul Khomeini, cei doi soti ben Ladem au mers in Statele Unite, isi aminteste Najwa.

La Los Angeles, Osama s-a intalnit cu cel care l-a inspirat in felul de a gandi, seicul palestinian Abdullah Azzam, care strangea voluntari pentru jihadul din Afganistan, impotriva sovieticilor. Ben Laden a raspuns la apel.

La intoarcerea in Arabia Saudita, el este primit ca un erou. Dar acasa, trasaturile sale autoritare incep sa iasa la suprafata, iar copiii sunt primii care le simt efectele. Acestora le era interzis sa "arate prea mult dintii" atunci cand radeau, isi aminteste Omar ben Laden.

Intre timp, Najwa trebuie sa se obisnuiasca cu un sot poligam si o viata cel putin spartana. "Tatal meu ii interzicea mamei sa dea drumul la aerul conditionat pe care muncitorii il instalasera in cladirea noastra", spune Omar. "Ii interzicea si sa foloseasca frigiderul".

Dar aceasta aversiune clara fata de aparatele electrocasnice nu l-a impiedicat pe ben Laden sa isi cumpere masini foarte puternice, dintre care cel putin un Mercedes auriu. "Nu ii placea nimic mai mult decat sa isi ia o zi libera pentru a face curse in desert", la volanul unuia dintre bolizii sai, a explicat prima sa sotie, precizand ca lui Osama ii placea si agricultura. "Activitatea favorita a lui Osama era sa cultive pamantul".

Insa si aceasta pasiune avea sa se transforme in calvar pentru familia sa. Ben Laden ii obliga pe copiii sai sa isi petreaca noptile in desert, avand ca singura protectie de frig, nisipul. Iar pentru a le consolida caracterul, isi trimitea fiii in drumetii in munti, fara apa.

Cu toate acestea, Omar ben Laden il admira pe tatal sau pentru felul in care calarea, pentru cunostintele de limba engleza si pentru cele de aritmetica: "Tatal meu era atat de renumit pentru calculele facute in minte, incat, uneori, unii veneau la noi cu calculatoare pentru a-l pune la incercare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.