Oboseala cronica este cauzata de un virus. Cel putin aceasta este concluzia la care au ajuns cativa cercetatori americani dupa ce au analizat cateva sute de pacienti.
Sindromul oboselii cronice este din ce in ce mai des intalnit, iar bolnavii acuza stari de oboseala continua si slabiciune pe o durata lunga de timp. In cele mai avansate stadii, sindromul poate reduce cu peste 50% capacitatea de concentrare si munca a bolnavului, potrivit NY Times.

Daca pana acum se credea ca sursa imbolnavirii este una de natura pshica sau chiar ipohondria, ultimele studii indica faptul ca este vorba despre un virus mai putin cunoscut, pe numele lui "xenotropic murine leukemia virus-related" sau mai simplu XMRV. Dintre cei 101 pacienti bolnavi de oboseala cronica, 68 sunt infectati cu XMRV.

XMRV este un retrovirus din aceeasi categorie cu HIV. Acest tip de virus se regaseste de cele mai multe ori in ARN, se instaleaza in sistemul genetic si ramane acolo pentru totdeauna, potrivit Tabu.

Cercetatorii care au emis ipoteza virusului cauzator de oboseala cronica avertizeaza, insa, ca rezultatul investigatiei lor nu este batut in cuie. Cauza oboselii ar putea fi constituita de o multime de alte afectiuni care sa faciliteze si aparitia viruslui. De pilda, XMRV a fost gasit in celulele canceroase ale celor bolnavi de cancer la prostata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.