O parte insemnata din tragediile rutiere petrecute in Romania sunt cauzate de oboseala. Unii soferi, disperati sa ajunga la destinatie cat mai repede cu putinta, calca tare pedala dar uita sa mai ia si o pauza la drum lung. Pentru acestia s-a inventat un accesoriu menit sa previna accidentele.
Este vorba de o sapca hi-tech (SmartCap), inzestrata cu senzori de monitorizare a creierului. Cand se detecteaza o activitate specifica oboselii, procesorul trimite semnale catre un terminal cu display, iar acesta va alerta conducatorul, scrie Go4it.

Desigur, soferul ar putea ignora alertele, considerand ca sunt eronate si ca stie el mai bine cand trebuie sa traga pe dreapta. In plus, sapca nu combate inconstienta si lipsa de indemanare la volan. Pentru romani, ar trebui inventat un dispozitiv mult mai avansat care sa aiba si rol de politist, si de psiholog, insa compania care a gandit acest produs s-a raportat la cu totul alte imprejurimi decat meleagurile noastre.

Initial, SmartCap a fost utilizata de catre soferii de camioane din exploatarea miniera (CRCMining, Australia), potrivit DailyMail, iar rezultatele incurajatoare au determinat compania sa puna la dispozitia tuturor aceasta tehnologie. Deocamdata sunt doar discutii. Sunt convins ca un astfel de produs va fi de real folos tuturor soferilor, dar dupa ce va beneficia de cateva imbunatatiri. Cum spuneam mai sus, simpla alertare a conducatorului este insuficienta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.