Yuppies, Yippies, Jet Setters, Bright Young Things, Generatia X, Generatia Y...si acum Generatia Gypset. Duci o viata nomada, traiesti dupa reguli proprii si preferi sa faci lucruri pe care altii le urasc, sa vizitezi locuri pe care altii le evita si sa vorbesti despre subiecte tabu? Ei bine, esti si tu un Gypset.
Oamenii pot fi catalogati dupa o multime de criterii: rasa, generatie, etnie, religie, sex sau background social. Insa stilul de viata este cel care face diferenta, fara ca aceasta clasificare sa mai para una discriminatorie. Poate cel mai la moda trend astazi este Gypset: un stil de viata Gypsy combinat cu jet set.

De aceea Gypset este un cuvant atat de la moda astazi. Pentru ca inseamna, dupa cum ii spune si numele, un stil de viata rezultat din combinatia de gypsy cu jet set. Noi tinerii, facem parte din asa-zisa "generatie jet-set", lasam vacantele de 2 saptamani pe litoral pe seama parintilor nostri pentru plecarile spontane si neplanificate in diverse colturi ale lumii. Potrivit Dictionarului Urban, stilul de viata jet set este sinonim cu aristocratia, viata Haute couture.

Julia Chaplin
, autoarea cartii Gypset Style, jurnalist freelancer, cunoscuta pentru reportajele sale culturale pentru The New York Times, Conde Nast Traveler, Vogue, Elle si Wallpaper marturiseste ca traiul sau, mereu in aventura, calatorind pentru a-si scrie subiectele a indreptat-o catre trendul Gypset. Aceasta il descrie ca fiind un nou tip de a calatori care redefineste aventura ca ceva cu referinte globale, totul desfasurandu-se in parametrii chic, anti-comerciali, cu inocenta nomadica a tiganilor.

Crezul unui Gypsetter: Fii spontan si mira-te!

Julia Chaplin a gasit, mai in gluma, mai in serios, cateva repere dupa care poti recunoaste un Gypset, acest Hippie al viitorului (sau dupa care iti poti da seama daca esti chiar tu un pionier al stilului). Astfel, potrivit Tabu, o persoana care traieste dupa non-regulile gypset isi va petrece timpul in locuri in care este greu sa ajungi; nu va purta niciodata haine cu logo-uri vizibile; va merge in vacanta mai degraba la Montauk, Ibiza, Venice Beach decat in Easthampton, Capri sau Santa Monica; bea mai degraba aguardiente decat Cristal; ii place albumul “After the Gold Rush” al lui Neil Young; nu vrea sa iti stie numele de familie; e mai degraba pasionat de surf si snowboard decat de golf; si crede ca G5 nu este o idee prea buna.

Amestecand aerul boem si viata fara de griji a nomazilor cu sofisticarea unui jet-setter, adeptii acestui nou stil sunt artisti, surferi, designeri, jurnalisti si oameni cu bun-gust care traiesc si muncesc oricunde in lume, din Jose Ignacio pana in Uruguay si Ibiza, Spania, Montauk, siNew York. Stilul Gypset exploreaza neconventionalul, vietile oamenilor cu dor-de-duca si enclavele boeme in care acestia aleg sa traiasca. Ei se apropie oarecum de exploratorii victorieni, suprarealistii mexicani, de Generatia pierduta / Lost Generation, Beatniks (Generatia Beat) si hipiotii.

Julia Chaplin scrie despre oamenii intalniti pe parcursul carierei sale, care au in comun apartenenta la un fel de noua clasa culturala, la o noua idee de abordare a vietii: sa poti sa muncesti ca freelancer si in acelasi timp sa duci un stil de viata nomad, ca al tiganilor, combinat cu toate avantajele si placerile pe care ti le ofera apartenenta la jet set.

In prezent, acest stil de viata pare cel mai creativ mod de a-ti trai viata, calatorind si muncind in acelasi timp. Este evident ca gypset nu este o inventie recenta, numai ca, in ultima vreme, castiga amploare si bine face. Printre cei mai celebri exponenti ai miscarii se afla nume ca artisti ca Damien Hirst, Jade Jagger, Devendra Banhart, Alice Temperley, Consuelo Castiglioni sau Mathew Williamson.

Click aici pentru a descoperi cat de Gypset esti!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.