Toata lumea a auzit de Mita Biciclista, dar foarte putina lume stie ca a existat cu adevarat. De fapt, o chema Maria Mihaescu si a trait la sfarsitul secolului al XIX-lea, fiind cunoscuta ca prima femeie din Romania care e mers cu bicicleta.
Maria Mihaescu a fost o femeie foarte frumoasa si nonconformista, care s-a facut cunoscuta prin legaturile ei amoroase. Zvonurile spuneau ca ar fi fost curtata de Regele Ferdinand, de Octavian Goga, de Nicolae Grigorescu sau chiar de regele Manuel al Portugaliei. Cum a ajuns sa i se spuna Mita Biciclista? Porecla i-a fost pusa de un ziarist indragostit si suparat pentru ca nu primea atentie, in timp ce a vazut-o plimbandu-se cu bicicleta pe Calea Victoriei.

Mita Biciclista s-a lovit atunci de stereotipul care functiona pe acea vreme. Ca femeile nu au ce cauta pe bicicleta. Probabil, nici acum o plimbare pe Calea Victoriei cu bicicleta nu ar fi prea placuta. Pentru ca acum stereotipul e altul: ca soseaua e a masinilor. Ca biciclistii sunt niste dependenti de adrenalina, tolerati din punct de vedere al Constitutiei, dar care nu fac altceva decat sa incurce si mai tare circulatia. Asta pentru ca Bucurestiul nu prea a fost niciodata al biciclistilor. Dar dinspre apus bate un vant aducator de vesti bune. Pentru ca trendul in Europa Occidentala este ca marile metropole sa devina ale biciclistilor. Asa ca, luat de val sau de vant, Bucurestiul incepe cu pasi marunti dar aproape siguri sa se transforme intr-un Bucuresti al biciclistilor. Suna foarte optimist, dar procesul este lung si complicat, ca orice drum initiatic. Daca vorbim de un drum initiatic, trebuie sa vorbim si de niste eroi. In cazul nostru, am reusit sa-i gasim pe cei care lupta cu toate fortele raului pentru ca acest Bucuresti sa ajunga al biciclistilor. Lista eroilor despre care Green-Report a ales sa vorbeasca arata cam asa: Green Revolution, MaiMultVerde si Asociatia Bate Saua Sa Priceapa Iapa.

Green Revolution este o asociatie de ecologie urbana care in urma cu putin timp a deschis un centru de inchiriere pentru biciclete „La Pedale”, in parcul Kiseleff. Cicloteque este proiectul celor de la MaiMultVerde in parteneriat cu Unicredit Tiriac si Universitatea Bucuresti si reprezinta primul centru de inchirieri de biciclete din Bucuresti. Iar Asociatia Bate Saua Sa Priceapa Iapa are in derulare numeroase proiecte menite sa ajute pe biciclisti: Batesaua.ro (siteul umbrela), Velorutia.ro – site de informare cu privire la beneficiile utilizarile bicicletei in mediul urban, VeloMap.ro si Hartavelo.ro - siteuri care includ toate resursele utile unor biciclisti, cum ar fi: trasee, centre de inchiriere, magazine, ateliere, organizatii etc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.