Una dintre cele mai cunoscute "victime" ale razboiului din Bosnia si Hertegovina este batranul pod din Mostar care traverseaza raul Neretva si leaga cele doua parti ale orasului.
Pe vremuri, Stari Most era una dintre cele mai faimoase imagini reprezentative ale Bosniei, genul de constructie care apare pe timbre si pe cartile postale, cu care o natiune se mandreste. Insa batranul pod al vechii Iugoslavii a fost distrus de fortele armate croate pe 9 noiembrie 1993. Nu a fost foarte clar scopul distrugerii podului, poate doar ca un act de razbunare, deoarece in esenta, podul nu avea nicio semnificatie militara.

Podul, o capodopera a arhitecturii turcesti otomane, a fost comandat de Suleiman Magnificul si proiectat de Mimar Hayruddin, un student al faimoasei Universitati de Arte Frumoase Mimar Sinan. Potrivit Atlas Obscura, constructia a inceput in 1557 si a durat 9 ani. Dupa ce Razboiul din Bosnia a luat sfarsit, podul a fost reconstruit, pietrele din compozitia sa fiind recuperate chiar din albia raului Neretva. O coalitie a catorva organizatii internationale condusa de catre Banca Mondiala si Unesco a finantat reconstructia, care a inceput la 7 iunie 2001.

Inaugurarea a avut loc pe 23 iulie 2004. Podul este cunoscut si pentru competitiile pe care tinerii le fac, aruncandu-se in apa raului din cel mai inalt punct, demonstrandu-si astfel curajul. Acestea au o traditie inca din anul 1968 si se tin in fiecare vara.

Podul este un simbol al unirii celor doua parti a Mostarului, Bosnia si Hertegovina, o legatura fragila pe care toti autohtonii o impartasesc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.