Deltele principalelor fluvii ale planetei se scufunda, iar riscul inundatiilor creste pentru milioane de oameni, potrivit unui studiu citat de BBC.
Din cauza barajelor si a redirectionarii cursurilor de apa, mai putine sedimente ajung in zonele de delta, in timp ce extractiile coboara fundul apelor. Printre fluviile afectate se numara Nilul, Yangtze, Colorado si Ron.

Aproape o jumatate de miliard de oameni locuiesc in aceste regiuni, se arata in studiul publicat in revista Nature Geoscience. Cercetatorii au estimat ca 85% dintre deltele mari au trecut prin inundatii majore in ultimii ani. In plus, zona vulnerabila la inundatii va creste cu 50% in urmatorii 40 de ani, pe masura ce pamantul se scufunda, iar schimbarile climatice fac ca nivelul apelor sa creasca. Potrivit Green-Report, cele mai multe bazine in pericol se afla in tari in curs de dezvoltare din Asia, dar exista si exemple europene. Delta raului Pad din Italia s-a sufundat 3,7 metri in secolul al XX-lea, principala cauza fiind extractia de metan, potrivit cercetatorilor.

Studiul s-a folosit de date provenind de la diverse misiuni spatiale si de masuratorile realizate de-a lungul anilor. Dintre cele 33 de delte studiate, 24 se scufunda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.