Minciunile ar putea fi detectate printr-un test informatizat ce analizeaza scriitura, potrivit cercetatorilor israelieni.
O echipa a departamentului de stiinte sociale si sanatate din cadrul Universitatii din Haifa a pus la unct un sistem informatizat de analiza a scriiturii, care ar putea fi folosit ca detector de minciuni, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Testul consta in a scrie, cu un stilou electronic, doua texte: unul ce relateaza evenimentul real si un altul complet inventat. Un program informativ analizeaza diferentele de grafologie, viteza si ritm si, de asemenea, presiunea stiloului pe hartie, pentru a determina daca textul este adevarat sau fals.

Dovezile arata, din punct de vedere stiintific, daca persoana minte sau spune adevarul, potrivit cercetatorilor care au testat tehnologia pe grupuri de voluntari. In caz de minciuna, spre exemplu, scriitura este mai putin automata, iar presiunea stiloului pe hartie este mai mare.

Potrivit profesorilor Gil Luria si Sara Roseblum, coordonatori ai proiectului, noul sistem ar putea servi ca supliment la detectoarele de minciuni clasice, cu avantajul de a furniza rezultate obiective, exercitand o presiune psihologica mai slaba asupra persoanelor interogate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.