Lansara primului volum de "Memorii" scris de Jaques Chirac a fost amanata, din cauza fotografiei de pe coperta care il infatiseaza pe fostul presedinte francez cu o tigara in mana, fapt care ar fi prejudiciat imaginea acestuia, potrivit presei franceze.
Jacques Chirac a fost, pana in 1988, unul dintre cei mai celebri fumatori din politica franceza. Fotogafia pregatita pentru coperta cartii il prezinta pe fostul presedinte in postura de fumator, desi Chirac si-a facut in ultimii ani un obiectiv din lupta impotriva cancerului, scrie NewsIn.

Lansarea primului volum din "Memorii", care acopera perioada de la nastere si pana in 1995 din viata fostului presedinte, ar fi trebuit sa aiba loc in luna octombrie. Amanarea lansarii este cauzata de probleme legate de fotografia de pe coperta, potivit News-de-stars. Se pare ca Chirac ar fi fost atentionat de persoane apropiate lui de daunele pe care le-ar putea aduce imaginii sale aceasta fotografie de pe coperta, astfel ca a luat decizia de a schimba coperta pe ultima suta de metri. Editura Nil, care se ocupa de publicarea memoriilor, dezminte orice forma de cenzura sau autocenzura. "E vorba de o fotografie din anii '70-'80 care a fost judecata prea puternic. Cu privire la amanarea aparitiei, aceasta este cauzata de o calatorie in Africa a lui Jacques Chirac pregatita de mult timp. Cartea va fi lansata la intoarcerea sa, la mijlocul lunii noiembrie. Totul a fost organizat de Claude Chirac si de Fundatia Jacques Chirac. E absurd. in zilele noastre faci ce vrei cu o fotografie. Daca tigara pune probleme, o putem sterge", a declarat Nicole Latte`s, reprezentant al editurii.

Prezenta unei tigari in imagini publice a cauzat probleme si altor personalitati. Astfel, pipa lui Monsieur Hulot, un celebru personaj de film din 1953, a fost stearsa pentru un afis de promovare a Cinematecii din Paris. In 2005, cu ocazia unei expozitii a lui Jean-Paul Sartre in Paris, regia de publicitate care se ocupa e spatiul publicitar in mijloacele de transport in comun a considerat ca ar fi mai bine ca filosoful sa fie prezentat pe afis fara pipa sa.

Mai recent, o campanie publicitara pentru parfumul Dior, Eau Sauvage, prelua o fotografie celebra a lui Alain Delon facuta in timpul filmarilor la "La Piscine", in 1966, stergand tigareta din mana acestuia, dar si urma galbena lasata de tutun pe degetul aratator al actorului. Producatorii filmului "Coco avant Chanel", cu Audrey Tatou in rol principal, au preferat sa renunte la o campanie publicitara la metroul parisien decat sa priveze personajul de celebra tigareta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.