Potrivit Nasa, oricine paraseste spatiul terestru va simti o aroma puternica de metal, unica.
„Exista aici sus un miros cu adevarat puternic si noi il numim mirosul spatiului”, a declarat inginerul NASA, astronautul Gregory Chamitoff care se afla la bordul navetei spatiale Discovery.

„Nu am avut inca sansa sa fiu proiectat in spatiu inca, insa ceilalti colegi au iesit deja „pe afara” si mi-au confirmat ca miroase a un metal foarte putenic”, a mai adaugat acesta.

Pentru novicele Kevin Ford, pilotul Discovery, si mirosul dar si sunetul din spatiu sunt ceva fantastic. „E ceva ce n-am mai simtit pana acum, ca unul dintre acele mirosuri care ti se intiparesc in minte”, a declarat el.

Chamitoff si Ford se numara printre cei 13 astronauti de la bordul Statiei Spatiale Internationale si ai navetei americane Discovery. Potrivit Discoveryon, astronautii de pe acesta nava spatiala au realizat a 3a si cea din urma deplasare in spatiu si au instalat noile echipamente ale SSI (Statiei Spatiale Internationale) desi nu au reusit sa conecteze toate firele.

Membrii echipajului au inlocuit cateva echipamente care se defectasera, au instalat doua antene GPS noi si au pregatit terenul pentru instalarea noului modulul “Tranquility” care va avea loc anul viitor, in februarie. Acesta contine cele mai avansate sisteme de mentinere a vietii in spatiu folosite pentru reciclarea apei folosite si generarea de oxigen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.