Cercetatorii au descoperit ca efectul placebo nu este doar o chestiune de autosugestie, ci este mai degraba o serie de reactii in lant, declansate in zona cerebrala cel mai strans conectata cu maduva spinarii.
Secretul efectului placebo contra durerii a fost in sfarsit descifrat in totalitate in urma unui studiu realizat de cercetatorii de la Centrul Medical Universitar din Hamburg-Eppendorf (Germania), potrivit Descopera.

Fenomenul si Efectul Placebo este un ansamblu de modificari clinice si psihofiziologice ce apar la o persoana sanatoasa, careia i s-a administrat o substanta Placebo. In dictionarul medical, acest fenomen este atributul acordat oricarui medicament prescris unui bolnav in scopul de a-i face placere mai degraba decat a-i fi util. Acest medicament poate fi o substanta de forma farmaceutica, dar neutra din punct de vedere farmaco-dinamic, folosita in scop terapeutic experimental.

Prima substanta folosita ca Placebo este apa, numita pretentios aqua simplex, actiunea sa se bazeaza pe prestigiul profesional al medicului ce prezenta acest medicament ca fiind foarte bun. Odata cu cresterea nivelului sociocultural al pacientilor ei nu au mai putut fi pacaliti usor, de aceea apa a trebuit sa fie sterilizata, imbuteliata in fiole si administrata.

Pana acum se credea ca misteriosul efect nu ar exista decat in “mansarda” pacientului, convins de eficienta medicamentului care i-a fost administrat, iar opioizii endogeni, produsi in mod natural de creier in cantitati mici (cu un rol-cheie in calmarea durerii si a anxietatii), au fost adusi in discutie adeseori pentru a explica efectul analgezic al unui placebo. A fost lansata ipoteza ca medicamentele (false) considerate eficiente ar stimula eliberarea de opiozi endogeni care activeaza in acelasi timp un mecanism ce inhiba elaborarea durerii la nivelul maduvei spinarii, reducand reactiile corelate din creier si prin urmare si senzatia de durere. Este insa vorba despre o teorie nedemonstrata.

De aceasta data, potrivit La Stampa, cercetatorii germani s-au servit de tehnici de scanare sofisticate pentru a examina reactia la durere (la nivel cortical si cerebral) la doua grupuri de subiecti aflati sub efect placebo, toti convinsi ca li s-a adminstrat un puternic medicament antidolorific. Doar o parte dintre ei a fost insa tratata cu un medicament numit naloxona (antagonist al opiaceelor), iar cercetatorii au remarcat ca acesta a redus nu numai efectul placebo-ului administrat, ci si reactiile cerebrale corelate. Si asta nu e totul. Oamenii de stiinta au reusit sa fotografieze interactiunile structurilor cerebrale implicate in controlul durerii in prezenta unui placebo; mecanisme care au rezultat a fi direct dependente de opioizii endogeni si raportate la forta efectului placebo experimentat de fiecare dintre voluntari. Concluzia? Cand se administreaza un asa-numit medicament placebo, intra in actiune o serie de mecanisme complexe, care influenteaza reactia la durere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.