Epilepsia este o tulburare neurologica comuna cauzata de niste factori care interfereaza cu impulsurile electrice la nivelul creierului si poate fi provocata de o singura mutatie a genelor, au descoperit cercetatorii in noile studii realizate pe soareci.
O echipa condusa de catre Steven Clapcote profesor la Universitatea Leeds, UK a descoperit exact gena responsabila cu interferentele de la nivelul cerebral, cu descarcarile electrice bruste, excesive si dezorganizate, care duc la aparitia convulsiilor epileptice.

Gena Atp1a3 este una dintre cele trei responsabile de declansarea mecanismului de pompare care pastreaza nivelul de sodiu si potasiu in celulele nervoase, potrivit New Scientist.

Clapcote si echipa sa au ajuns acum la concluzia ca soareci au o copie a genei mutante, iar soarecii care sufera de aceasta afectiune au fost denumiti soareci Myshkin dupa personajul lui Dostoievski din "Idiotul", care suferea de epilepsie, scrie Proceedings of the National Academy of Sciences. De asemena "Mysh" in limba rusa inseamna soarece.

Gena Atp1a3 a soarecelui si versiunea umana sunt aproape identice si Clapcote considera ca acesta este un "bun candidat" pentru a elucida problema epilepsiei la om. Dupa descoperirea asemanarii echipa lui Clapcote s-a alaturat echipei de cercetatori de la Universitatea Swansea, UK si au inceput sa analizeze AND-urile persoanelor cu epilepsie pentru a descoperi mutatiile din gene.

Daca rezultatele vor fi pozitive, soarecele Myskin ar putea fi instrumental ideal pentru a ajuta in dezvoltarea si testarea terapiilor pentru epilepsie, marturiseste Clapcote.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.