Doua piese nou descoperite, compuse de Wolfgang Amadeus Mozart in copilarie, au fost interpretate in premiera mondiala, de catre un pianist austriac, duminica, in casa compozitorului din Salzburg, orasul natal al acestuia.
Lucrarile au fost considerate initial, de catre Fundatia Internationala Mozarteum, ca fiind opere anonime, dar analize ulterioare au determinat faptul ca acestea ar fi fost compuse de Mozart cand avea 7 sau 8 ani. Potrivit specialistilor, Mozart i-ar fi cerut tatalui sau transcrierea acestor lucrari, pentru ca la acea varsta nu cunostea inca notele muzicale, iar mai tarziu a revenit cu propriile sale modificari, relateaza NewsIn, citand Reuters.

"Piesele contin greseli tehnice si momente de neindemanare pe care un cunoscator ca Leopold Mozart nu le-ar fi facut", a spus un reprezentant al fundatiei.

Ambele piese au fost interpretate de catre Florian Birsak la pianul original al lui Mozart aflat in casa memoriala din Salzburg, devenita in prezent muzeu.

Recent, au mai fost descoperite lucrari ale lui Mozart cand o biblioteca din Nantes (Franta) a facut public faptul ca partiturile pe care un colectionar le donase la sfarsitul secolului al XIX-lea erau manuscrise ale compozitorului si nu copii, cum se crezuse initial.

Fundatia Internationala Mozarteum a fost infiintata ca o organizatie non-profit in 1880, pentru a se concentra asupra vietii si operei lui Mozart, prin organizarea de concerte, amenajarea de muzee si sustinerea de cercetari referitoare la compozitor.

Wolfgang Amadeus Mozart s-a nascut in Austria, la Salzburg, in 1756 si a decedat la Viena, in 1781, la varsta de 35 de ani. A inceput sa cante la pian de mic, iar la varsta de cinci ani avea deja piese compuse. Opera sa insumeaza peste 600 de lucrari, fiind astfel cel mai prolific compozitor clasic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.