Aproape 10.000 de persoane au disparut intr-o singura noapte de la Urumqi, in timpul revoltelor interetnice de la inceputul lunii iulie, din nord-vestul Chinei, a declarat liderul disidentei uigure din exil
"Aproape 10.000 de persoane din Urumqi au disparut in noapte. Unde sunt? Daca sunt moarte, unde se afla?", a intrebat disidenta intr-o conferinta de presa organizata in a doua zi a vizitei sale in Japonia.

In data de cinci iulie au avut loc confruntari violente intre uigurii musulmani si turcofoni si hani, etnie dominanta in China. Ciocnirile s-au produs la Urumqi, capitala regiunii autonome chineze Xinjiang. Potrivit unui oficial chinez, incidentele s-au soldat cu 197 de morti, dar disidenta uigura a evocat mii de morti, relateaza NewsIn, citand AFP.

Rebiya Kadeer, in varsta de 62 de ani, care traieste in exil in Statele Unite si conduce Congresul mondial uigur de la Munchen (Germania), a acuzat "guvernul chinez ca incearca sa zdrobeasca poporul uigur". Beijingul acuza Congresul mondial uigur ca a instigat la revolte si a calificat disidenta drept criminala.

Kadeer a negat orice implicare in aceste violente. "Responsabilitatea le revine autoritatilor care au transformat ceea ce a fost la inceput o manifestatie pasnica in revolte violente", a subliniat aceasta. "Pentru uiguri, a lua parte la o manifestatie este echivalent cu o sinucidere", a adaugat ea.

Disidenta a cerut lansarea unei anchete internationale privind aceste incidente. "Vreau sa exercit presiuni asupra comunitatii internationale pentru a trimite o misiunea de ancheta independenta, pentru a face lumina asupra a ceea ce s-a intamplat. In cazul in care China poate spune ca totul s-a intamplat din vina uigurilor, atunci sa deschida regiunea si sa spuna comisiei de ancheta ce s-a intamplat cu adevarat", a adaugat disidenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.