Ce inseamna sa fii un cetatean al orasului in secolul 21? Triumful urbanului nu inseamna neaprat progres, din moment ce, chiar infipte adanc in radacinile metropolelor se ascund tenebrele ghetourilor si cartierelor de cersetori, categorie sociala, care in curand va numara 1 miliard de oameni in intreaga lume.
Incepand din 2005 si pana in 2007 fotograful Jonas Bendiksen s-a documentat despre viata cersetorilor din 4 orase de coloratura si bagaj cultural diferit: Nairobi (Kenya), Mumbai (India), Jakarta (Indonezia) si Caracas (Venezuela).

Zoom-ul sau a batut strazile favelelor innabusite de gunoaie, a deschis usile caselor de chirpici si cartoane reusind sa surprinda exact diversitatea istoriilor personale ale oamenilor. Desi amprenta generala este una de saracie si mizerie, sunt inca fiinte umane, pentru a caror batai de inima oficialitatile duc o lupta zilnica. Nu ca le-ar pasa neaparat de starea lor cardiologica, ci pentru ca eradicarea fenomenului implica provocari economice asidue din cauza lipsei de ingrijire medicala, conditii propice de viata si electricitate.

"Locurile unde traim" include fotografii din casele ghetourilor si sutele de povesti care "colcaie" si asteapta sa fie ascultate dincolo de usile daramate si murdare. Instalatia cuprinde fotografii in marime naturala si segmente audio care fac expozitia sa para o confruntare fata in fata cu locuitorii ghetourilor. Daca privesti fotografiile mai mult, incepi sa le auzi vocile oamenillor pierdute pe strazi, amestecate cu vocile negustorilor de peste sau manioc, ale copiilor care se joaca sau a femeilor care sunt batute. Fiecare locuitor al cartierelor este reprezentat intr-o camera, unde sunt proiectati pereti reali si au cate o scurta descriere despre viata si ambientul in care traiesc.

Click aici pentru harta The Places We Live.
  • Nairobi: vezi Arori, Dirango, Moraa si Yusuf Households.
  • Mumbai: vezi Chandra, Lohar, Shilpiri si Singh Households.
  • Jakarta: vezi Asanah’s, Amin’s si Suparno’s Households.
  • Caracas: vezi Oviedo, Rosales, Silva si Torrealba Households.

Jonas Bendiksen si-a inceput cariera de fotograf la 19 ani, la Magnum Photos in Londra, dupa care si-a luat viata de fotojurnalist in maini si a plecat sa traiasca in Rusia. Cel mai nou proiect, instalatia "The Places We Live"/ Locurile in care traim, a fost produs si dezvoltat in colaborare cu Centrul pentru Pace Nobel din Oslo, Norvegia, unde a fost lansata in urma cu un an.

Fotografiile tanarului norvegian au fost publicate de-a lungul anilor in National Geographic, GEO, Newsweek si numeroase alte publicatii. Cartea sa "Satellites" culmineaza cei 7 ani petrecuti in fosta Uniune Sovietica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.