Cercetatorii italieni de la Politehnica din Milano construiesc vehicule capabile sa schimbe intre ele informatii cu privire la conditiile de trafic.
Viitorul suna...foarte interesant: masinile vor vorbi intre ele, barfind despre conditiile de trafic si stradale si despre eventualele pericole aflate pe carosabil. Acest lucru se va intampla in viziunea cercetatorilor de la Politehnica din Milano, unde este dezvoltat acest proiect, potrivit Ziarului de stiinta si probleme globale, Galileo.

Cum va functiona acest sistem de comunicare intre masini? Ei bine, potrivit studiilor initiate de italieni, fiecare masina este capabila sa identifice conditiile tehnice in care se afla masina si sa le comunice unui “creier”, o centrala electronica care reactioneaza de exemplu actionand asupra sistemului de franare sau a amortizoarelor pentru a creste siguranta pasagerilor si a face mai confortabila calatoria; de ce atunci sa nu fie creata o retea in care fiecare vehicul joaca rolul unui senzor in beneficiul celorlalte angajate in trafic?

Pare deosebit de complicat si chiar si este, insa cercetatorii din cadrul Departamentului de mecanica al Politehnicii din Milano au realizat deja cateva prototipuri dotate in interiorul anvelorpelor cu senzori capabili sa detecteze variatiile conditiilor de rulare. Aceste dispozitive utilizeaza vibratia produsa de masina aflata in miscare ca sursa de energie, si undele radio ca sistem de comunicatie. Desigur, mii de vehicule care transmit date in acelasi timp ar putea genera informatii redundante, necesare unora, dar irelevante pentru altii, scrie Descopera.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.