Daca pana acum stapanii erau cei acuzati ca isi exploateaza animalele, ei bine, cercetatorii au descoperit ca s-a intors roata..cel putin in tagma felinelor.
Pisicile au descoperit ca nu mai este de-ajuns sa se dea pe langa stapani si sa se dezmierde pe langa ei si ca au nevoie de tactici persuasive mai puternice pentru a fi luate in seama. Cel putin asta spun cercetatorii de la Universitatea din Sussex, care au descoperit ca in arsenalul felinelor de captare a atentiei se afla si torsul. In timp ce torc, pisicile incearca sa-si determine stapanii sa le mangaie sau sa le hraneasca. Sa fie oare un mit cu torsul ca metoda de relaxare?

Pana acum se credea ca pisicile torc doar atunci cand sunt foarte fericite sau cand vor sa se calmeze. In plus, se pare ca torsul, care are o frecventa de 27-44 Hz, contribuie la imbunatatirea densitatii osoase la oameni, efectul fiind considerat similar cu cel al tratamentelor cu ultrasunete.

Sunetul scos de pisici atunci cand torc se aseamana cu un "planset" de copil, care foarte greu poate fi ignorat de catre stapani. Nimeni nu poate sa le reziste pisicilor, deci am putea trage o concluzie ca inteligentele noastre animalute de companie apeleaza la un soi de santaj emotional.

Dr Karen McComb, inititatorul si autorul studiului publicat in jurnalul Current Biology, a marturisit ca muza cercetarilor a fost chiar propria sa pisica, Pepo.

"Ma trezea dimineata cu acest tors insistent, care era foarte agasant. Dupa putine investigatii am descoperit si alti proprietari de pisici care erau bombardati intr-un mod asemanator dimineata", a explicat McComb pentru BBC.

"Elementul cheie (care facea torsul mai neplacut si mai dificil de ignorat) era nivelul relativ de frecvente inalte. Pisicile sunt capabile sa produca sunete la o frecventa joasa prin activarea muschilor corzilor vocale – care sunt stimulate sa vibreze", a explicat doctorul Karen McComb, potrivit GreenReport. Iar pentru ca fiecare sunet e produs printr-un mecanism diferit, pisicile pot sa includa un planset de frecventa inalta intr-un tors relaxat. Cercetatorii au demonstrat si ca pisicile produc sunetele intentionat, iar fenomenul apare mai ales in cazurile in care animalele de casa au o relatie foarte stransa cu unul dintre stapani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.