Unele rauri pastreaza valori religioase si mitologice pentru cei care traiesc in apropierea lor, inca mai sunt largi coridoare de transport fluviatil, reusind sa patrunda pe unde trenul si masinile nu pot si sa aduca raspunsuri pentru problemele poluarii.
  • Yangtze: Furnizor de energie si de controversa
O importanta artera de transport traditional, raul Yangtze a devenit imaginea generala pentru miscarea hidroelectrica. Pe de o parte, proiecte precum Three Gorges Dam pot ajuta China sa renunte la obtinerea energiei cu ajutorul carbunilor. Pe de alta parte foarte multe orase si ecosisteme au fost distruse in urma acestui proiect datorita constructiilor masive.



  • Mekong: Artera Asiei de Sud
Acest rau face posibila agricultura si transporturile in mare parte din Asia de Sud. In Delta Mekong din Vietnam, majoritatea economiei este bazata pe exploatarea raului.



  • Gange: Raul Sfant
Gangele este apreciat pentru importanta sa economica, insa inainte de asta este incarcat de semnificatie religioasa. Orasul Varanasi, situat pe cursul acestui rau, este considerat cel mai important oras al hinduismului. Multi adepti considera ca viata lor nu este completa pana nu fac baie in Gange macar o singura data, pentru a-si curata sufletul de toate pacatele savarsite.



  • Volga si Lena

Volga este cel mai mare rau al Europei, foarte important pentru Rusia, deoarece jumatate din orasele mari ale acestei tari, inclusiv Capitala, Moscova se afla pe cursul Volgai. Unele dintre cele mai mari rezervoare ale lumii sunt hranite de catre acest rau.

Lena este si el unul dintre cele mai mari rauri ale Siberiei. Delta acestuia este inghetata pe toata durata anului, dar se transforma intr-un taram de vis imediat ce vine vara.



  • Dunarea: Raul Clasic al Europei
Cel de-al doilea rau al Europei, Dunarea este ruta cea mai buna pentru turistii care vor sa taie Europa in lung, tinand cont de faptul ca aceasta traverseaza 10 tari si este sursa pentru apa potabila. Si pentru cei care nu stiu Dunarea Albastra l-a inspirat pe Johann Strauss sa scrie muzica clasica.



  • Amazon si Rio Uruguay
Amazonul este singura modalitate de a naviga prin vastele paduri amazoniene si e o importanta sursa de viata (apa, mancare, irigatii) pentru oamenii care locuiesc in acele zone nu foarte ospitaliere. Rio Uruguay este un rau mai scurt din America de Sud, dar care la randu-i este o sursa principala de generare a electricitatii.



  • Nil, Niger si Senegal

Nilul
este o importanta artera de transport in Africa de Nord. In plus, fasii foarte fertile de pe malurile sale sunt chiar singurele portiuni de pamant ce pot fi cultivate din intreaga zona.

Raul Niger se afla in deserturile Africii de Nord si se intinde pe toata partea de vest a continentului negru, fiind cea mai usoara metoda de a naviga spre Ocean.

Raul Senegal este important la fel ca si celelalte doua mentionate mai sus. Mali, Guinea, Mauritania si Senegalul si-au unit fortele pentru a crea o organizatie care colecteaza si ingrijeste apele bazinelor care trec prin aceste tari.



  • Mississippi
Legendarul Mississippi din America Centrala, o majora ruta de transport, isi pastreaza si semnificatia mitologica/istorica pe care raul o avea inainte de ridicarea Bisericii Baptiste. In prezent si-a pierdut din stralucirea de odinioara.

Rio Grande este unul dintre cele mai mari rauri din SUA si se intinde intre granitele statelor Texas si Mexico, multi considerandu-l mai mult o linie de separatie decat o sursa de apa, mai ales in locatia arida in care este plasat.


  • Murray
Si Australia se poate mandri cu raul Murray fara de care nu ar putea exista, important atat pentru irigatie cat si pentru transport, petrecerea timpului liber si pescuit sportiv.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.