Printre cele mai ciudate tentative de a ajuta mediul inconjurator de la extinctie, se gaseste initiativa unor localnici dintr-un stat australian care vor sa interzica...apa plata imbuteliata.
Bundanoon este primul sat din Australia, posibil si din lume, ai carui locuitori au votat interzicerea apei plate imbuteliate. Potrivit Daily Express, localnicii considera ca apa la PET este o pierdere de bani si de resurse ale mediului inconjurator. Masura drastica a fost luata in timpul unei intalniri a reprezentantilor comunitatii. Satul Bundanoon are circa 2.500 de locuitori si se afla la aproape 160 de kilometri distanta de Sydney.

Lupta celor din Bundanoon cu apa plata imbuteliata a inceput acum cativa ani cand o compania a anuntat ca are de gand sa aduca un excavator care sa extraga apa, pentru a o vinde apoi, la PET. Localnicii au fost indignati de acest lucru si au dat in judecata compania. Procesul inca n-a luat sfarsit. Pe de alta parte, ei au venit cu o idee: sa construiasca niste izvoare care sa functioneze cu fise si, in schimbul unei sume modice, indivizii sa vina ca-si umple sticlele (reutilizabile) cu apa. Banii ar urma sa intre in bugetul local, nu in bugetul unor companii, dupa cum informeaza Ziua.

Potrivit Green-Report, cheltuielile Australiei pe apa imbuteliata au ajuns la aproximativ 400 de dolari in 2008, cu 10% mai mult decat in 2007. Grupul de mediu Do Something!, care a sprijinit interzicerea pungilor de plastic in Coles Bay din Tasmania, a salutat decizia guvernului NSW si a orasului Bundanoon. “Speram ca aceasta miscare sa ii determine pe australieni sa reflecte asupra celor cateva sute de milioane de dolari cheltuiti pe apa imbuteliata”, a spus directorul Do Something!, Jon Dee.

Organizatii precum grupul de conservare WWF (World Wide Fund) au desfasurat campanii impotriva apei imbuteliate, explicand ca resursele sunt irosite in procesele de imbuteliere si transport al apei. In plus, apa imbuteliata nu e mai sigura sau mai sanatosa decat apa de la robinet, dar ajunge sa coste de 1.000 de ori mai mult.

Campania s-a raspandit in afara orasului Bundanoon, urgentand guvernul din NSW, cel mai populat stat Australian, sa gaseasca metode de a renunta la apa imbuteliata. Premierul NWS, Nathan Rees, a anuntat imediat ca interzice achizitionarea apei imbuteliate in cadrul departamentelor de stat si al agentiilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.