Singurul porc din Afganistan, aflat la gradina zoologica din Kabul, este din nou liber sa se tavaleasca in noroi, dupa ce ingrijitorii sai l-au tinut doua luni in carantina, de teama sa nu imbolnaveasca vizitatorii de gripa porcina.
Porcul este o curiozitate in Afganistan, unde produsele din carne de porc sunt interzise, deoarece incalca religia musulmana, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.

"Oamenii nostri nu au inteles ca boala se transmite numai de la om la om si au crezut ca gripa porcina s-ar putea raspandi de la zoo, pentru ca avem un pig aici", a explicat directorul gradinii zoologice, Aziz Gul Saqib. "Alte gradini zoologice din strainatate ne-au spus sa nu ne facem griji (...) cand oamenii au inceput sa isi dea seama ca boala nu provine de porci, am hotarat sa eliberam porcul", a adaugat el.

Afganistanul nu a inregistrat pana in prezent niciun caz de gripa porcina.

Khanzir - porc in pastu - nu a parut deranjat cand o echipa de muncitori la gradina zoologica l-a scos usor din adapostul de beton unde a fost inchis, ghidandu-l cu bete spre tarcul sau cu tufisuri verzi si o balta cu noroi.

Vizitatorii s-au imprastiat in timp ce Khanzir a traversat tantos intreaga gradina zoologica pentru a ajunge la tarc. Un tanar de 17 ani si-a acoperit nasul si gura cu tricoul la trecerea animalului. "Este un porc, e cel mai murdar lucru din lume, ar putea sa ma imbolnaveasca", a spus el.

In tarc, doua capre rumegau in liniste, in timp ce prietenul lor porc si-a bagat nasul in mica balta de noroi.

Dar unii oamenii care au asistat la scena nu s-au simtit la fel de confortabil ca animalele. "Este foarte haram (interzis - n.red.) si nu ar trebui nici macar sa fie privit. Nu cred ca ar trebui sa existe nici macar la zoo", a spus un vizitator, Nassim.

Insa altii au fost intrigati. "Cred ca este un animal interesant, felul cum arata... Nu l-as putea folosi la absolut nimic (...) este haram si nu ar trebui mancat", marturiseste un student la biologie, in varsta de 22 de ani.

Porcul a fost oferit Afganistanului in 2002 impreuna cu alte animale de catre China, care dorea astfel sa contribuie la reconstruirea gradinii zoologice a tarii, aflata la Kabul. Gradina zoologica din Kabul nu are decat cateva animale, care traiesc in conditii mizerabile. In timpul razboiului civil din 1992-1996, gradina s-a aflat pe linia frontului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.