Regele Abdullah al Iordaniei l-a numit pe fiul sau cel mai mare, Hussein, in varsta de 15 ani, mostenitor al tronului, a anuntat familia regala joi, intr-un comunicat citat de Reuters
Hussein, a carui mama, regina Rania, este de origine palestiniana, isi "va asuma imediat titlul si privilegiile acestei functii", a anuntat tatal sau intr-un decret regal de joi, potrivit NewsIn.

Traditia dinastiei iordaniene Hashemite, consfintita prin Constitutia din 1952, prevede ca succesorul la tron sa fie fiul cel mai mare al monarhului, dar regele are dreptul sa numeasca un frate, daca prefera.

Abdullah i-a urmat tatalui sau, regele Hussein, care a condus regatul timp de aproape cinci decenii, pana cand a murit de cancer in 7 februarie 1999.

Functia de print mostenitor era libera din 2004, cand Abdullah l-a demis pe fratele sau vitreg, printul Hamza, o masura care i-a consolidat puterea si a deschis drumul catre numirea fiului sau.

Aliat american, regele Abdullah a reusit sa aduca stabilitate politica in tara si sa isi construiasca o pozitie de lider arab important, al carui mesaj de moderatie este ascultat, in special in forumurile occidentale.

Multi iordanieni considera familia regala Hashemi o forta care mentina tara unita, in conditiile in care multi cetateni sunt palestinieni ale caror familii s-au mutat dupa razboaiele arabo-israeliene, ceea ce a plasat regatul in centrul conflictului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.