Gheizerele uriase de la polul sud al lui Enceladus, unul dintre satelitii planetei Saturn, ar putea sa provina dintr-un ocean de apa sarata subteran, fapt care creste posibilitatea existentei unor forme de viata sub invelisul exterior al acestuia.
Descoperirea unor urme de sodiu in particulele de gheata proiectate in spatiu de gheizerele de pe Enceladus dovedesc prezenta apei in forma lichida sub invelisul gros de gheata care acopera acest satelit natural al planetei Saturn. "Sodiul este considerat drept un indicator perfect pentru prezenta unei substante in forma lichida", a explicat Frank Postberg, de la Institu­tul Max Planck de Fizica Nucleara din Heidelberg (Germania). Cercetatorii stiau deja ca Enceladus, un mic satelit cu un diametru de 500 de kilometri, prezinta doua elemente necesare aparitiei vietii: molecule organice si o sursa de ener­gie - mareele provocate de Saturn, care produc frecari intre placile de gheata, generand astfel caldura.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.