NASA a lansat cu succes doua vehicule spre Luna pentru a pava drumul reintoarcerii astronautilor pe suprafata astrului noptii in 2020. O analiza independenta privind zborurile manuite de oameni comandata de administratia Obama ar putea devia insa agentia spatiala de la acest obiectiv.
Satelitul Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) si un vehicul de examinare a craterelor lunare au luat calea stelelor de la baza aeriana din Florida, cu racheta Atlas V, urmand sa caute locuri bune pentru aselenizari si pentru avanposturi umane viitoare, scrie BBC News, in cadrul maretului plan de a trimite o a doua transa de astronauti pe Luna pana in 2020.

LRO va intra pe o orbita polara joasa din jurul Lunii, la o altitudine de circa 50 de kilometri, locul cel mai apropiat de unde o naveta spatiala a orbitat vreodata in jurul satelitului natural al Pamantului.

Va petrece acolo cel putin un an si va folosi sapte instrumente pentru colectarea unor informatii topografice detaliate, cu atentie sporita asupra regiunilor polare relativ neexplorate.

Oamenii de stiinta de la NASA au luat la ochi 50 de potentiale locuri de aselenizare care vor fi studiate pana la cel mai mic amanunt de camerele de inalta rezolutie ale satelitului, capabile sa detecteze obiecte de 50 de centimetri in diametru, completeaza Reuters. LRO va cauta si echipamentul lasat in urma de astronautii misiunilor Apollo, derulate intre 1969 si 1972.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.