Telescopul spatial Herschel, lansat pe 14 mai, a carui misiune este de a studia formarea corpurilor ceresti, a transmis pe Pamant primele fotografii ale unei galaxii cunoscute, realizate cu o rezolutie inegala, dar considerate "promitatoare" de specialistii de la Agentia Spatiala Europeana (ESA).
Potrivit AFP, galaxia a fost fotografiata pe 14 si pe 15 iunie, imediat dupa deschiderea capacului de protectie al obiectivului telescopului Herschel, care a realizat fotografii in trei lungimi de unda ale spectrului infrarosu (70, 100 si 160 de microni).
Galaxia fotografiata este Messier 51 (M51), situata la 35 de milioane de ani-lumina de Terra.

Cele trei fotografii, suprapuse ulterior pentru a forma o singura imagine, permit distingerea cu o foarte mare claritate a "bratelor" si a aglomerarilor stelare din aceasta galaxie in forma de spirala. Aceste imagini sunt mult mai clare decat cele facute de telescopul spatial Spitzer al NASA, de exemplu.

"Realizarea acestei imagini, care a fost posibila chiar si atunci cand niciunul dintre sistemele folosite nu erau reglate corespunzator, ne da o idee mai clara despre performantele reale ale telescopului Herschel, a caror maxima va fi atinsa imediat dupa ce sistemul lui optic va fi optimizat", au anuntat specialistii europeni.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.