Un canion lung si adanc, precum si urmele unor plaje reprezinta, probabil, cele mai clare dovezi descoperite pana in prezent despre existenta unui lac pe suprafata lui Marte, in conditiile in care cercetatorii considerau ca apa a disparut complet de pe aceasta planeta, informeaza Reuters, citata de Mediafax.
Imaginile transmise de camera video High Resolution Imaging Science Experiment, de la bordul modulului Mars Reconnaissance Orbiter, au indicat prezenta unei intinderi de apa intr-un canion lung de 50 de kilometri, potrivit cercetatorilor americani de la Universitatea din Colorado.

Acest lac are o suprafata de 200 de kilometri patrati si o adancime maxima de 457 de metri, potrivit unui articol publicat in revista Geophysical Research Letters.

In prezent, disputa din sanul comunitatii oamenilor de stiinta referitoare la existenta apei pe Marte a luat sfarsit. Robotii trimisi de NASA au descoperit deja gheata in subsolul acestei planete. Cercetatorii americani sustin ca au dovezi care atesta faptul ca apa se ridica din subsolul martian catre suprafata, insa dispare foarte repede in atmosfera rece si rarefiata a planetei rosii.

Specialisii americani au declarat ca au obtinut cateva fotografii despre ceea ce ar putea fi tarmurile unor rauri si mari uriase, insa cateva dintre aceste formatiuni ar putea fi, totodata, rezultatul unor alunecari de teren.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.