In perioade de criza economica, casele de amanet se inmultesc precum gandacii de bucatarie. Cand nu se platesc salariile, nu ai alta solutie decat sa te duci la casa de amanet.
Dar ce este de facut cand nu mai ai ce amaneta? In Letonia, aflata pe marginea prapastiei, pare sa se fi gasit o solutie. Pe o strada din Riga a aparut o ciudata firma financiara, Kontora, care ii ofera oricarui cetatean major bani pe baza unui simplu "cuvant de onoare". Insa, inainte de a primi suma, care se poate ridica pana la echivalentul a 1.000 de euro, omul trebuie sa completeze un acord-tip mai special, noteaza publicatia letona "Vesti Segodnia", citata de Agerpres.

In acest acord se spune ca subsemnatul primeste imprumutul sub gajul "esentei sale nemateriale, mai exact a sufletului sau nemuritor". Cel care contracteaza imprumutul trebuie sa demonstreze ca respectivul gaj, adica sufletul, nu mai fusese amanetat sau vandut. Imprumutul este oferit cu o dobanda de 1% pe zi. "In cazul nerestituirii imprumutului sau dobanzii, la finalul a 90 de zile obiectul pus gaj trece in proprietatea totala si neconditionata al creditorului", se spune in acord. Desigur, lucrurile nu stau chiar atat de rau, in conditiile in care cel care contracteaza imprumutul isi poate rascumpara respectivul gaj la finalul celor 90 de zile, "conform conditiilor propuse de creditor".

Potrivit ziarului leton, la firma care face comert cu suflete sunt cozi imense. Businessul prospera, deoarece oamenii fac tot posibilul ca sa-si rascumpere sufletele.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.