Membru de seama al miscarii de rezistenta, traitor si marturisitor al atrocitatilor din temnitele comuniste, Gheorghe Jijie, unul dintre eroii anticomunisti, a implinit ieri 90 de ani.
Nascut la 10 iunie 1919 in orasul Botosani, absolvent al Facultatii de Constructii Hidrotehnice, sef de lucrari la aceeasi facultate, Gheorghe Jijie este arestat impreuna cu parintii sai in mai 1948, in lotul Stefan Iacobescu, Septimiu Pop, Dumitru Cumpata si Nicolae Luca. Este condamnat la zece ani ani de inchisoare pentru "uneltiri contra statu­lui" si sta inchis, alaturi de marile personalitati ale elitei interbelice, la Jilava, Aiud si Gherla, ca si in coloniile de munca de la Periprava si Noua Culme, perioada in care fratele sau, Nelu Jijie, este asasinat in temnita. Pentru ca refuza colaborarea cu Securitatea, i se prelungeste pedeapsa cu inca trei ani. In prezent este secretarul gene­ral al Federatiei Romane a Fostilor Detinuti Politici si Luptatori Anticomunisti si isi continua activitatea pentru Romania, alaturi de Parintele Justin Parvu. Gheorghe Jijie este autorul monografiei "Geor­ge Manu", despre universitarul anticomunist cazut la Aiud, pe care si-l aminteste astfel: "Lumina pe care Dumnezeu a pus-o in mintea lui George Manu a radiat in toate directiile, cat timp a vietuit, s-a propagat reflectandu-se din oglinda in oglinda umana si apoi a ramas impietrita sub forma unei icoane sfinte in adancul fiecaruia din cei care l-au cunoscut". La Multi Ani, Gheorghe Jijie!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.