Potrivit legilor acelor vremi, procesul si executia lui Socrate au fost mai mult decat justificate. La aceasta concluzie a ajuns recent profesorul specialist in clasici Paul Cartledge de la Universitatea Cambridge, desfiintand teoria existenta pana acum care sugera faptul ca moartea filozofului grec a survenit in urma uneia dintre cele mai nedrepte si incorecte procese de judecata ale tuturor timpurilor.
De-a lungul secolelor, istoricii au descris procesul care a avut loc in anul 399 i.Hr. ca pe o adevarata batjocura, o denaturare a justitiei, Socrate fiind nevoit sa infrunte acuzatiile inventate de catre ignorantii cetateni ai Atenei. Filozoful a fost gasit vinovat de "lipsa de pietate" si "corupere a minorilor". A fost condamnat la moarte si apoi obligat, practic, sa-si ia singur viata, consumand o licoare mortala extrasa din cucuta. Insa, in urma unor noi cercetari asupra acestui controversat caz al antichitatii, profesorul Paul Cartledge a concluzionat ca procesul s-a desfasurat in normele legii, Socrate fiind mai mult decat vinovat de acuzele aduse. "Toata lumea stie ca poporul grec este cel care a inventat democratia. Dar nu este vorba despre democratia pe care o cunoastem noi, astfel ca am interpretat gresit istoria din cauza acestei confuzii. Invinuirile care i s-au adus lui Socrate ne par noua cei de astazi mai mult decat ridicole si neintemeiate. Dar in Atena antica acestea erau cu adevarat o ofensa la <<binele comun>>".

In opinia istoricilor, influentati de scriitorii antici - printre care si Platon -, critica mai mult decat deschisa a lui Socrate impotriva politicienilor de seama ai Atenei l-a transformat pe acesta intr-o victima nevinovata. Astfel, si-a castigat un numar considerabil de dusmani, care, prin intermediul acestui proces, intentionau sa il reduca la tacere.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.