Osel Hita Torres (alias Lama Tenzin Rinpoche), un tanar de origine spaniola care a crescut la templul lui Dalai Lama, a creat rumoare in comunitatea budista, luand pozitie impotriva ordinului religios care l-a promovat ca guru.
Tanarul, care traieste acum la Madrid, este fan Jimi Hendrix, are plete si umbla imbracat in blugi. El afirma ca experienta monastica prematura (intre 1 si 18 ani) l-a traumatizat psihologic, blocandu-l intr-un "context de Ev Mediu" si privandu-l de experientele varstei – fotbal, tv, fete.

Ca urmare a declaratiilor, cea mai importanta fundatie budista a retras o zi de pe site referintele la viitorul Lama, pentru ca a doua zi sa sustina ca povestea este o exagerare de presa. Torres a iterat si el aceasta versiune, dar continuand sa sustina ca doreste un viitor in cinematografie.

Tanarul spaniol ales cand avea 14 luni de Dalai Lama ca succesor al lui Lama Yeshe cauzeaza consternare si jena printre budistii tibetani pentru ca se revolta impotriva ordinului religios care isi pune atatea sperante in el, informeaza The Guardian si AFP, citand un material aparut in cotidianul spaniol El Mundo, in care viitorul Lama se descrie acum ca un "agnostic cu preocupari spirituale, orientat spre stiinta": "ce e important pentru mine acum e sa fac ceva care sa ma faca sa ma simt realmente util, sa gasesc o directie in care sa-mi pun energiile".

"Mi s-a dat o tichie galbena, am fost pus pe un tron, iar oamenii au inceput sa ma adore..."

Osel Hita Torres, reincarnarea lui Lama Yeshe, socheaza purtand pantaloni largi si par lung, preferand mai degraba sa citeze din Jimi Hendrix decat din Buddha. La ora actuala, el studiaza filmul la Madrid si de acolo a luat pozitie impotriva ordinul religios care l-a ridicat la statutul de guru. "La 14 luni am fost recunoscut ca reincarnare a unui Lama si dus (din Spania – n.red.) in India. Mi s-a dat o tichie galbena, am fost pus pe un tron, iar oamenii au inceput sa ma adore... M-au luat din familia mea si m-au blocat intr-un context de Ev Mediu care m-a facut sa sufar enorm.

A fost ca si cum as fi trait intr-o minciuna", s-a destainuit Torres, acum in varsta de 24 de ani, care considera ca experienta monastica prematura l-a "afectat psihologic foarte mult". "Inca simt furie inauntru si, cand iese la suprafata, ma face sa pierd controlul si sa devin depresiv". El s-a plans de nefericirea tinerilor calugari lipsiti de TV, fotbal si fete. Filmele sunt si ele interzise – cu exceptia "The golden child"/"Copilul de aur" cu Eddie Murphy, despre rapirea unui copil Lama (reincarnare a liderului spiritual buddist - n.red.) cu puteri magice. "Nu m-am simtit niciodata ca acel baiat", a marturisit viitorul Lama.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.