Timp de 80 de ani, cercetatorilor americani le-a fost imposibil sa-si arunce privirea asupra mumiei, deoarece nu s-au indurat sa distruga sarcofagul de lemn care o gazduia. Un computer tomograf de ultima generatie le-a pus insa acum la dispozitie o serie de imagini tridimensionale, care infatiseaza mumia in detaliu.



Oamenii de stiinta americani au reusit sa priveasca in premiera printr-un sarcofag din lemn, acoperit cu o puzderie de reprezentari grafice viu colorate, care gazduieste mumia unei femei egiptene care a murit la varsta de 30 de ani, pe nume Meresamun. Ea a slujit ca preoteasa intr-un templu din Teba, in jurul anului 800 i.e.n. Desi sarcofagul se afla in custodia Muzeului Oriental al Universitatii Chicago de mai bine de 80 de ani, cercetatorii americani nu s-au indurat in tot acest timp sa-l deschida pentru a examina mumia, deoarece asta ar fi insemnat distrugerea partiala a lui.

Ochi cu raze X pentru cercetatori

Solutia a fost aruncarea unei priviri in interiorul sarcofagului, cu ajutorul unui performant computer tomograf realizat de Philips. Cu ajutorul tehnologiilor de scanare folosite indeobste pentru diagnosticarea pacientilor, oamenii de stiinta au obtinut imagini tridimensionale foarte detaliate ale mumiei.

“Este absolut uluitor ca am putut studia atat de detaliat mumia, fara sa o scoatem din sarcofag. Este ca si cum am avea ochi cu raze X pentru a putea vedea inauntru”, si-a manifestat entuziasmul egiptologul Emily Teeter, de la Institutul Oriental al Universitatii Chicago.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.