Scriitorul american J.D. Salinger a intentat, luni, un proces impotriva scriitorului care va publica romanul considerat continuarea lucrarii sale clasice "De veghe in lanul de secara", motivand ca noul roman ii incalca drepturile de autor, informeaza Reuters.
Salinger cere justitiei sa impiedice publicarea cartii numite ''60Years Later: Coming Through the Rye'' ("De veghe in lanul de secara, dupa 60 de ani"), scrisa de americanul de origine suedeza John David California. Potrivit site-ului specializat in vanzare de carti Amazon.com, cartea urmeaza sa fie publicata in luna septembrie de editura suedeza Nicotext.

"Continuarea romanului nu este o parodie si nici nu comenteaza sau critica originalul. Este pur si simplu o inselaciune", se mentioneaza in plangerea intentata la U.S. District Court din Manhattan.

Salinger detine drepturile de autor asupra romanului "De veghe in lanul de secara" publicat in 1951, roman considerat una dintre cele mai mari opere ale literaturii americane.

John David California, american de origine suedeza, provoaca cititorii la un exercitiu de lectura mai putin obisnuit, imaginandu-si, sub titlul "60 Years Later Coming Through The Rye" ("De veghe in lanul de secara, dupa 60 de ani"), unde si ce au au ajuns personajele lui Salinger.
Tanarul scriitor de 32 de ani, fan al lui Salinger, si-l inchipuie pe Holden Caufield, adolescentul exaltat din romanul "De veghe in lanul de secara", ajuns pensionar intr-un azil de batrani. Romanul lui incepe de acolo de unde Salinger a pus punctul final, intr-o casa ce seamana cu un spital psihiatric: "Deschid ochii si, asa, ma trezesc. Banuiesc ca e foarte devreme, dar trebuie sa fie inca mijocul noptii. Este atat de intuneric, incat cu greu imi pot vedea mainile in fata fetei".

Se spune ca David California ar fi gasit romanul lui Salinger intr-o cabana din Cambodgia si, astfel, s-a nascut ideea de a continua povestea care a devenit manifestul adolescentilor americani. Insusi Salinger devine personaj in continuarea propriei plasmuiri, intervenind in pielea unui autor nedumerit, care nu stie ce sa faca din eroul lui.

Acesta nu este primul si singurul experiment literar legat de romanul "De veghe in lanul de secara", care a cunoscut si o inedita versiune "feminina", romanul "Prep", de Curtis Sittenfeld, editat si in limba romana, la Polirom. "Prep" este romanul de debut al tinerei scriitoare Curtis Sittenfeld, nascuta in aceeasi zi cu Salinger, si a constituit senzatia anului 2005 in Statele Unite ale Americii.

Cu toate ca, din 1970, lui Salinger nu i-a mai aparut, practic, nicio carte, romanele care l-au consacrat sunt reeditate si au vanzari de pana la 250.000 de exemplare pe an. Convingerea ca autorul scrie, desi nu publica, a fost insuflata de fosta sa iubita, care povesteste ca 15 manuscrise sunt incuiate in seiful scriitorului, care scrie fervent. Din 1953, J. D. Salinger locuieste retras, la Cornish, New Hampshire.
Continuarea romanului lui Salinger, dedicata "celui mai rau mincinos patologic pe care l-ati vazut vreodata", dupa cum spune autorul, este prevazuta sa apara pe 25 iunie, in Marea Britanie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.