O eruptie vulcanica masiva a facut ca viata pe Pamant sa fie la un pas de disparitie, in urma cu 260 de milioane de ani, potrivit unui studiu citat de The Telegraph.
Eruptia a avut loc inainte de aparitia dinozaurilor, cand Pamantul era populat cu specii ce au disparut intre timp. Lava si cenusa au erupt de sub oceanul superficial ce acoperea regiunea Emeishan din provincia centrala a Chinei Sichuan. Magma si cenusa s-au raspandit pe intreg continentul Pangea, ce s-a desprins mai tarziu in Africa, America de Sud, Australia si Antarctica.

Aproape jumatate de milion de metri cubi de lava au acoperit pamantul, iar, in prezent, oamenii de stiinta au putut sa identifice cu precizie momentul eruptiei datorita stratului de roci ce s-a format dupa eruptie. Acestea au luat nastere din magma prinsa intre roci sedimentare ce contin fosile marine usor de datat.


Despre autor:

Green-Report

Sursa: Green-Report


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.