Desi povestea copiilor nascuti cu malformatii din cauza oraselor poluate pare una suta la suta autohtona, de data aceasta se intampla in Marea Britanie, in oraselul Corby. Aici, timp de doua decenii de la inchiderea uzinei siderurgice ce a functionat in localitate, femeile au nascut copii cu malformatii, cu picioare diforme si probleme de invatare.
=Daca o vreme femeile din Corby s-au invinovatatit pentru ca au adus pe lume copii cu probleme de sanatate, treptat locuitorii orasului au inceput sa priveasca spre cele 300 de hectare de teren contaminat, bogat in metale grele, ramase dupa inchiderea uzinei. Avocatii mamelor incearca acum sa demonstreze ca substantele toxice din zona au avut influenta directa asupra copiilor nenascuti. Verdictul in procesul intentat de mamele celor 18 copii urmeaza sa se pronunte la sfarsitul lunii.

Toata lumea cunoaste pe toata lumea in micul oras Corby, astfel incat atunci cand Susan McIntyre a auzit ca Mandy Thorpe a nascut un copil cu mana diforma, s-a dus in vizita la ea pentru a o consola. Asta se intampla in martie 1996, cand McIntyre era ea insasi insarcinata si nu banuia ca si propriul ei copil avea sa se nasca cu aceeasi malformatie. In luna decembrie a aceluiasi an, s-a nascut in Corby un alt copil cu mana diforma, urmat, in martie 1997, de un altul. In total, sfidand toate probabilitatile, s-au inregistrat in micutul oras si in localitatile invecinate 18 astfel de cazuri.

In aceste conditii, parintii au inceput sa suspecteze ca de vina pentru problemele cu care s-au nascut copiii lor este consiliul de administratie al orasului, care a aprobat functionarea otelariei British Steel in zona, relateaza "Daily Mail".
Toti copiii cu malformatii au fost nascuti intre anii 1985 si 1999. 14 dintre ei au venit pe lume cu malformatii, fie la o mana, fie la ambele. Doi au picioarele diforme, iar alti doi au probleme de invatare. Consiliul de administratie din Corby neaga ca ar fi vinovat, insistand asupra faptului ca nu exista dovezi care sa lege activitatea British Steel de malformatiile copiilor. Totusi, daca familiile vor castiga procesul pe care l-au initiat impotriva consiliului, aceasta "va fi pentru prima data cand va fi stabilita efectiv o legatura cauzala intr-un caz de o asemenea natura", a declarat Des Collins, avocatul parintilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.