Atentie! Daca ai acasa un animalut cu urechile pleostire si cu privirea dragalasa, ar trebui sa te asiguri ca nu e un Cocker spaniel englez. Potrivit unui nou studiu, acesta ar fi cel mai agresiv caine din lume.
Cercetatorii spanili au ajuns la concluzia ca Cockerul spaniel este mai ostil decat alte rase, agresivitatea fiind o caracteristica mostenita. De asemenea alaturi de genele cainilor, se mai adauga si tratamentul primit de la stapani, toate urmand sa determine comportamentul cateilor.

Marta Amat, autoarea studiului si cercetator la Scoala de Medicina Veterinara din cadrul Universitatii Barcelona a declarat ca in Spania, aceasta rasa are cele mai mai probleme cu agresivitatea. Impreuna cu alti colegi a analizat 1040 de cazuri de agresiune canina, analizand pacientii care au venit la spital intre anii 1998 si 2006. Majoritatea cazurilor le erau atribuite Cocker spaniel englez, Rottweilerilor, Boxerilor, Yorkshire-ilor terrieri si rasei German shepherds.

Apoi comparand rata accidentelor, Amat si echipa sa au descoperit ca prima rasa era cea mai agresiva atat cu strainii cat si cu membrii familiei. In schimb celelalte rase au prezentate semen de agresivitate doar fata de alti caini.

In interiorul rasei, cei mai violenti caini au fost gasiti speciile galbene si masculii. Descoperirile, publicate in ultimul numar din Journal of Veterinary Behavior, au confirmat alte studii initiate de o alta echipa spaniola de la Universitatea din Cordoba., care au confirmat ca masculii galbeni sunt mai agresivi decat femelele sau speciile tarcate, alb sau negri, ori culori amestecate.

Pentru a acorda acestui fapt o explicatie stiintifica, Amat a declarat ca pigmentul pielii lor contine o cantitate mai mare de dopamine si alte substante chimice implicate in controlul agresivitatii al caini, potrivit ABC Science.

Un alt factor ce contribuie la un potential caracter violent este modul in care stapanii ii trateaza, de cele mai multe ori inadecvat, deoarece nu sunt foarte informati cu privire la aceasta rasa de caini. Acesti caini, potivit expertilor nu sunt facuti sa fie rai din nastere, insa pot dobandi aceste trasaturi din cauza relelor tratamente.

Joaquin Perez-Guisado din cadrul Universitatii din Cordoba, a pus 40% din cazurile de agresivitate pe seama lipsei de autoritate pe care o au posesorii de caini, care nu-I dreseaza sau nu-I invata nici cele mai minimale reguli de obedienta.

Membrii Clubului din America pentru Cockerul Spaniel, sunt de accord, insa adauga ca acest caine poate fi un animal de companie perfect, odata ce dobandeste acele deprinderi de loialitate fata de stapani si rezerva fata de straini.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.